2017. január 31., kedd

Várady Tibor továbbra is úgy véli, Szerbia nem felelős a srebrenicai népirtásért

varady-kiemeltDr. Várady Tibor nemzetközi jogász véleménye szerint
csak a nagy jelentőségű új tények vezethetnének ahhoz, hogy a hágai törvényszék Bosznia-Hercegovina kezdeményezésére újratárgyalja Szerbia szerepét a srebrenicai népirtásban.
Mint ismeretes, a boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták Srebrenicát, és a holland békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket az azt követő napokban brutálisan lemészárolták. A történteket a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.
A vérengzést a hágai törvényszék 2007-ben népirtásnak minősítette, de ugyanakkor megállapította, hogy maga Szerbia nem felelős a genocídiumért (csak az egykori boszniai szerb vezetők), nem tervelte ki és nem is ihlette meg az öldöklést.
A szarajevói vezetőség azonban ezzel nem ért egyet, a per újratárgyalását követeli. Geoffrey Nice, a hágai törvényszék főügyésze azt állítja, új bizonyítékokkal rendelkezik, amelyek alátámasztják Szerbia felelősségét.
Várady Tibor valószínűnek tartja, hogy Bosznia-Hercegovina elnökségének egyhangú döntésére lenne szükség, ahhoz, hogy egyáltalán kezdeményezhessék az újratárgyalást (tehát szerinte a bosnyákokon és a horvátokon kívül a szerbek szavazatai is kellenének).
A Szerbia érdekeit védő magyar jogász hozzáfűzte, hogy a perújratárgyalás követelésére elvileg az ítélettől számított tíz év után van lehetőség (tehát ez év február 27-én), de nem hiszi, hogy a revízióra sor kerül.
Aki nem tudná, Várady Szerbia jogi képviselője volt a hágai nemzetközi bíróság előtt, ahol még 1999-ben Horvátország keresetet nyújtott be az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság ellen a területén elkövetett népirtás vádjával.
Akadnak, akik úgy vélik, Várady talán jobban tette volna, ha szerb érdekek helyett a jogfosztott délvidéki magyarokat képviseli különböző bíróságok előtt.
Politika nyomán K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2017. január 30. hétfő, 12:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése