2018. szeptember 14., péntek

SZÚE:

Megengedhetetlen, hogy újságírók szerepeljenek a nemzeti tanácsok választási listáin

SZÚE: Megengedhetetlen, hogy újságírók szerepeljenek a nemzeti tanácsok választási listáin

Elfogadhatatlannak tartja a nemzeti tanácsi választások kapcsán a listákat állító pártok és szervezetek újságírókra gyakorolt nyomását a Szerbiai Újságírók Egyesülete. Közleményükben kifejtik, hogy egyes kisebbségi újságírókat meg is fenyegettek, hogy elveszíthetik munkahelyüket, amennyiben nem vállalják, hogy szerepeljenek egyes választási listán. A Szerbiai Újságírók Egyesülete felhívja a listákat állítók figyelmét, hogy azonnal hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.
A SZÚE megengedhetetlennek tartja, hogy újságírók, szerkesztők szerepeljenek a nemzeti tanácsi választások listáin, s egyidőben pedig végezzék újságírói tevékenységüket az adott szerkesztőségekben.
Az egyesület emlékeztet az újságírókat kötelező etikai kódexre, amelyben egyértelműen szerepel, hogy aktív politikai, választási kampányban nem lehet részt venni, s egyidejűleg újságírói tevékenységet folytatni. Hozzáteszik, az újságírónak mindent meg kellene tennie azért, hogy elkerülje az érdekütközés lehetőségét, illetve azokat a helyzeteket, amelyek megkérdőjelezhetik az ő megítélését és az újságírói tevékenység megítélését általában.
Az egyesületben kiemelik, hogy újságírók és szerkesztők szerepelhetnek ugyan a nemzeti tanácsok tagjaként egy-egy listán, de akkor erre az időszakra kötelesek felhagyni újságírói tevékenységükkel.

https://szabadmagyarszo.com/2018/09/14/szue-megengedhetetlen-hogy-ujsagirok-szerepeljenek-a-nemzeti-tanacsok-valasztasi-listain/, 2018. szeptember 14. [18:04]


Nesze neked objektivitás, nesze neked hiteles tájékoztatás A Magyar Szó főszerkesztője, valamint a VRT igazgatóhelyettese is nyíltan kampányol a Magyar Összefogás mellett

<span class="entry-title-primary">Nesze neked objektivitás, nesze neked hiteles tájékoztatás</span> <span class="entry-subtitle">A Magyar Szó főszerkesztője, valamint a VRT igazgatóhelyettese is nyíltan kampányol a Magyar Összefogás mellett</span>

„A Magyar Nemzeti Tanács megalakulása óta szorgalmazta a vajdasági magyar médiastratégia elfogadását és realizálását. A kitűzött feladatok között megfogalmazódott az egyik legfontosabb, mely szerint a vajdasági magyarságnak nem csak magyar nyelvű, hanem magyar szellemiségű újságírásra van szüksége. Reményeim szerint a Magyar Összefogás listáján szereplő jelöltek folytatni fogják a vajdasági magyar tájékoztatás területén kijelölt célok megvalósítását, ezért számíthatnak támogatásomra” – Klemm József, a Vajdasági Rádió és Televízió igazgatóhelyettese bizonyára úgy gondolta, pozícióját azzal is megerősítheti, ha nyilvánosan is kijelenti, a november 4-ei Magyar Nemzeti Tanács választáson ő bizony a Vajdasági Magyar Szövetség által összeállított, Magyar Összefogás nevet viselő listára szavaz majd.


Hasonlóan gondolkodhatott Varjú Márta, a Magyar Szó jelenlegi főszerkesztője is, aki úgy tűnik, 2020. és 2024. között is főszerkesztő kíván lenni.
„A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Összefogás vezetésével az elmúlt években rengeteget tett a vajdasági magyar média, így a Magyar Szó fejlesztéséért. Támogatásával nagy beruházások valósultak meg, s remélem, hogy az elkövetkező időszakban az együttműködés folytatásaként további korszerűsítésekre kerülhet sor a magyar nyelvű tájékoztatás föltételeinek javítása érdekében.”
A Magyar Összefogás honlapján a Jelöltjeink és az Eredményeink alatt mindenki elolvashatja a megjelentett, minden bizonnyal rendelésre készült bejegyzéseket. A szerzők között a már említett főszerkesztő mellett a Magyar Szó több újságírója (Gruik Ibolya, Laták István, Antalovics Péter) is szerepel.

2018. szeptember 14. [15:04]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése