2023. július 7., péntek

A magyar kormány ismét kisebbségben találta magát az EU-s menekültpolitika kérdésében

 A Szabad Európa honlapja

2023. július 7.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Most visszaüthet, ha volt trükközés a határrendészeti statisztikákkal
Megismétlődött a 2015-ös helyzet: a magyar kormány ismét kisebbségben találta magát az európai uniós menekültpolitika kérdésében. Az Európai Bizottság olyan paktumot készít elő, amely a front-, a tranzit- és a célországoknak is megfelel. A magyar kormány egyik nagy szövetségesét már meggyőzték. Erről is beszélt állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán a Szabad Európa podcastsorozatának friss részében.

Új EU-s szabályok: sokba kerül a vasúttársaságnak, ha jelentős késést halmoz fel
Már életbe léptek azok az új európai uniós szabályok, amelyek értelmében a vasúttársaságoknak sokkal nagyobb felelősséggel kell viseltetniük az utasokkal szemben, ha jelentősen késik a vonat. Sokkal bővebb és érthetőbb tájékoztatást is kell nyújtaniuk a fedélzeti szolgáltatásokról, például a wifiről és a mosdókról, jövőre pedig már a kerékpár-tárolóhelyekre vonatkozóan is kötelező szabályok lesznek érvényben. A nyári utazási szezon elején nem árt tisztában lenni a változásokkal.

Stumpf István nem csak a rektorválasztás miatt hagyta hátra a Tokaj-Hegyalja Egyetemet
Közel állt Stumpf István szívéhez a Tokaj-Hegyalja Egyetem, ám hatalmi játszmák miatt szembekerült az általa vezetett irányítótestület többségével is. A kuratóriumi elnök távozásával Sárospatakon ismét új fejezet kezdődik, a világhírű borászképzés megvalósításától azonban egy lépéssel távolabb is kerülhetnek.

Hulladékkoncesszió: az autóbontók kétharmada nem szerződött a Mol cégével
Az autóbontás és a használt alkatrészek piaca is bekerült a hulladékkoncesszió alá, pedig itt tényleg kevés hulladék termelődik, az alkatrészek nagy része ugyanis új életre kel egy másik autóban. Az egész koncessziós rendszer furcsasága az autóbontók esetében domborodik ki: hulladék vagy termék a bontott alkatrész? Súlya van, vagy ára? A Mol hulladékként tekint erre a piacra, éppen ezért a bontósok szerint a Mol életszerűtlen, teljesíthetetlen feltételeket szabott, emiatt kevesen írták alá az alvállalkozói szerződést. A magyarországi roncsautók július 1-jétől a Mol hulladékos cégének tulajdonai, megvehetik az autóbontósok, de csak azt az alkatrészt szerelhetik ki, amire a koncessziós társaság nem tart igényt.

Jóléti fordulattal védené a liberális demokráciát Brüsszel
A GDP nem maradhat a jövőben a gazdasági fejlődés egyetlen mércéje, ennek olyan tényezőkkel kell kiegészülnie, mint a környezet vagy az egészség – többek között ezt javasolja stratégiai előrejelzésében az Európai Bizottság, amely Ukrajna újjáépítésének költségeit a következő tíz évben 384 milliárd euróra becsüli.

A NATO főhadiszállásán próbál egymással dűlőre jutni Törökország és Svédország
Magas rangú svéd és török tisztviselők gyűltek össze a NATO-központban, hogy megvizsgálják Recep Tayyip Erdoğan török elnök kifogásait a skandináv ország csatlakozásával szemben, és megtudják, ha egyáltalán valamivel, akkor mivel lehet kimozdítani az ügyet a holtpontról.
 
Amit még tudni érdemes
Kétszer annyiért, 10 millió euróért vette a brüsszeli palotát a kormány, mint eddig hitték (Népszava)
Jóval meghaladta az ingatlanpiaci szakértők becslését a brüsszeli luxusingatlan, amely 10 millió euróba került – tudta meg a lap. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége 

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése