2023. július 19., szerda

Csúszik ki a talaj az orosz nukleáris ipart célzó szankciókkal szembeni magyar ellenérvek alól

 A Szabad Európa honlapja

Jó reggelt kívánunk!
 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Szorul a hurok a paksi atomerőmű körül: már tankolni sem csak az oroszokkal lehet
„Bármilyen szankció az atomenergiával vagy a Roszatommal szemben Magyarország alapvető nemzeti érdekeit sértené” – mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter sokadszorra február végén. A politikus azt ellenezte, hogy az atomenergiát is felvegyék az Oroszoroszág elleni tizedik uniós szankciós csomagba. Azóta többször is amellett érvelt, miért nem kellene az Európai Uniónak előmozdítania a Roszatom és az orosz nukleáris technológia tiltását. Arról azonban eddig sem ő, sem az ügyben Magyarországon leginkább érintett, állami tulajdonú MVM nem beszélt, hogy az indoklásként elhangzó érvek alól kicsúszik a talaj.

A képviselők továbbra is nyomás alatt tartják a magyar EU-elnökséget
Egy friss európai parlamenti meghallgatáson a képviselők egyértelműen kifejezték, hogy továbbra sem tekintik lezártnak a magyar és a lengyel soros EU-elnökséggel szemben megfogalmazott fenntartások ügyét. Az egyik opció szerint az EP kritériumokat szabna az együttműködéshez a jogállami kérdésekben sáros tanácsi elnökségekkel.

Legalább 125 ezer katonát veszíthetett Oroszország az invázió kezdete óta
Nagyjából 47 ezer halálos áldozat és 78 ezer olyan sebesült, aki már nem fog ukránokra lőni – az eddigi legpontosabbnak tűnő becslés alapján az invázió tavalyi kezdetétől idén május végéig óriási lehet az orosz haderő veszteséglistája. Az ötlet az volt, hogy bár az áldozatok száma továbbra is szigorúan titkos Oroszországban, a hagyatéki nyilvántartási eljárásoké nem.

„Töketlenség, tudatlanság és túlbonyolított rendszer” – elindult a hulladékkoncesszió
Sokan panaszkodnak az új hulladékszállítási rendszerre. Főleg az ipari szegmenssel vannak gondok; új fogalmak, nehézkesen működő rendszer, mindig klikkelni kell, hogy továbbengedjen a rendelésleadási program. Sokak szerint ezenkívül semmi nem változott, ezért nincs értelme a Mol szerepvállalásának.

Szűk körben hirdeti több száz milliós eladó ingatlanjait a belvárosi önkormányzat
Több mint kétmilliárd forintért árul saját ingatlanokat a Budapest egyik legdrágább területének számító területen Belváros-Lipótváros önkormányzata. A kerületi ellenzék szerint viszont az értékesítésre váró ingatlanok hirdetését nem teszik közzé elég széles körben, így szerintük könnyebb baráti kézbe juttatni ezeket. Az önkormányzati képviselőtestület ellenzéki frakciója ezért saját maga adott fel hirdetést egy nagy ingatlanértékesítő oldalon.

Fizessenek a pereskedők! – Új EU-s törvény készül az újságírók és aktivisták védelmében
Számos példa mutatja, hogy az igazságot felkutatni szándékozó közéleti szereplőknek nem pusztán a munkáját, de az életét is el tudják lehetetleníteni az indokolatlan pereskedések. Az EU feltett szándéka, hogy ennek gátat vet, és új szabályozást fogad el a perekkel visszaélőkkel szemben.
 
Amit még tudni érdemes
Cáfolta Navracsics Tibort az EU illetékes biztosa: a magyar diákok már szeptembertől kimaradhatnak az Erasmus pluszból (Népszava)
A területfejlesztési miniszter az előző héten még azt mondta, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély.

Kórkép 2023: A kormány egyre inkább a viccben szereplő agresszív kismalachoz hasonlít a külpolitikában (HVG)
Egyelőre nem látszik, mit nyer az ország azzal a sajátos külpolitikával, ami az elmúlt évet is jellemezte, mindenesetre a háború és Brüsszel tökéletes bűnbakok a kormányzati hibák és a gazdasági bajok elfedésére.

Tízmilliárdok folytak az egyik leggazdagabb magyartól Orbán Viktor családja felé (G7)
Orbán Viktor rohamosan gazdagodó vejének cégbirodalmába 2019 és 2022 között több mint 27 milliárd forint érkezett egy rejtélyes forrásból. A G7 most talált egy dokumentumot, amely arra utal, hogy a pénz forrása az ország egyik leggazdagabb embere, Jellinek Dániel lehetett. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése