2023. július 3., hétfő

Az EU-n belül kiugróan rossz a magyar sajtószabadság helyzete

 A Szabad Európa honlapja

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Médiapluralizmus-monitor: Csak Törökországban rosszabb a helyzet a magyarnál
A Médiapluralizmus-monitor új jelentése harminckét ország (a huszonhét EU-tagország és öt felvételre váró) médiapiacának helyzetét vizsgálja 2022-ben. A tavaly kiadott, 2021-et vizsgáló jelentésben még Lengyelország, Albánia és Törökország szerepelt nálunk rosszabbul, most már csak Törökország van mögöttünk.

Milorad Dodik és Mészáros Lőrinc miatt nem lett Orbán Viktor a Nyugat-Balkán Barátja
Ausztria vezetésével hét európai uniós tagállam alapított lobbicsoportot azért, hogy felgyorsítsa a nyugat-balkáni országok integrációját. A magyar kormány elvileg a bővítés leghangosabb támogatói közé tartozik, mégis kihagyták a kezdeményezésből, s nem hívták meg a témában rendezett legutóbbi nemzetközi fórumra sem. A Szabad Európa kiderítette, miért.

Vasali Zoltán: Nem túl életszerű, hogy Tuzson Bence feltételt szabott Orbán Viktornak
Az elemző szerint Varga Judit agresszív stílusa után Tuzson Bence személyében egy beszélő fej kerül az igazságügyi tárca élére. A politológus úgy látja, hogy bár Orbán Viktor most épp pénzfalónak állítja be Brüsszelt, nem fog bebizonyosodni, hogy a Magyarországnak járó pénzeket Ukrajna kapta volna.

Mol-koncesszió: napi 12 ezer forintért adja bérbe Budapest a kukásautókat
Nem sikerült július 1-ig mindent elrendezni, így átmeneti időszakkal indul a molos hulladékkoncesszió Budapesten és Pest megyében. A főváros december végéig adja bérbe a kukásautókat és a kukák egy részét a Budapesti Közműveknek, amely a Mol koncessziós cégének segít be a szemétszállításban.

Volt fideszes képviselővel íratott tanulmányt a debreceni akkugyár hatásairól Hajdúszoboszló önkormányzata
A településtől 15 kilométerre épülő CATL akkumulátorgyár veszélyeiről és a védekezés lehetőségeiről íratott tanulmányt Hajdúszoboszló önkormányzata. A dokumentumot egy olyan cég készítette, amelynek egyik tulajdonosa, ügyvezetője és szakértője Parragh Dénes, aki korábban fideszes politikus volt. A tanulmány szerint a fürdővárosra gyakorolt hatás értelmezhetetlen. A Párbeszéd vitatja a Magyar Mérnöki Kamara alelnöki tisztségét is betöltő szakértő függetlenségét, a polgármester szerint nincs probléma vele.

„A képet a néző fejezi be” – Szelfi Korniss Péter fotográfussal
A Kolozsváron született Korniss Péter az egyik legismertebb magyar fotóművész, akinek munkásságát Magyar Művészetért-díjjal, Kossuth-díjjal, Pulitzer-emlékdíjjal, Prima Primissima-díjjal, Hazám-díjjal és Magyar Örökség-díjjal is elismerték. A Szabad Európa podcastjában, a Szelfiben egyebek mellett a tánc fényképezésének műhelytitkairól beszélgettünk, és arról, milyen nehézségekkel találkoztak Ceausescu Romániájában, amikor magyar falvakban fotóztak.

Nemi erőszak, prostitúció, intim képek küldése – munkában az Európai Parlament
Az Európai Parlament ragaszkodik ahhoz, hogy jogszabályban is mondják ki, hogy a beleegyezés nélküli szex nemi erőszaknak minősül, és a hozzájárulást mindig a konkrét körülmények figyelembevételével kell értékelni. Ezen túlmenően az EP-ben jogszabályt kérnek a nemi szervek megcsonkításáról, a kényszersterilizálásról, a kényszerházasságról és a munkahelyi szexuális zaklatásról is. Felgyorsulhat a prostitúció egységes szabályozása, a striciket azonban nem kímélik – legalábbis Belgiumban.

Egy volt amerikai kommandós szerint ez nemzedéke „legigazságosabb háborúja”
David Bramlette az amerikai hadsereg egykori rangere és különleges egységeinek katonája, aki tavaly tíz hónapon át az ukrán idegenlégió egyik egységét irányította. A Szabad Európának adott interjújában leszögezte, hogy az ukrajnai orosz invázió a „jó a rossz ellen” klasszikus esete. A férfi jónak ítéli az ukrán hadsereg esélyeit, rámutatva, hogy Ukrajna harci képességei felfelé ívelő pályán vannak, míg az orosz haderő az ellenkező irányba halad.
 

Amit még tudni érdemes
Még mindig mélyponton az amerikai-magyar kapcsolatok, a kormány tovább feszítheti a húrt (HVG)
Jottányit sem javultak az amerikai-magyar kormányközi kapcsolatok az elmúlt időszakban, ám egyelőre nem úgy tűnik, hogy készülőben lenne bármilyen, magyar állampolgárok elleni vízumtilalmi szankció.

Már bírságolnak a melegellenes törvény miatt, a Libri felülvizsgálja a kínálatát (Telex)
A lap több forrásból úgy értesült, hogy a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium által nemrég megvásárolt Libri az elmúlt hetekben jó pár könyvkiadót megkeresett, hogy megtudja, a kiadók szerint az adott könyvek megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak.
 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége 

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése