2013. október 21., hétfő

Bírósági idézés helyett, kitüntetést kapott Pásztor István


xIstvan-pAz Emberi Méltóság Tanácsa a magyarság érdekében kifejtett tevékenységéért és a szerb-magyar megbékélés ügyében kifejtett erőfeszítéséért az Emberi Méltóságért Kitüntetésben részesíti Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét.
A kitüntetés érdekessége, hogy Pásztort épp akkor tüntetik ki, amikor szinte teljesen ellehetetlenítette a délvidéki magyar autonómia törekvéseket. A közelmúltban több ízben agitált saját önrendelkezésünk ellen. Erről beszélt tavasszal a Večernje Novosti lapnak is, amikor Szerbia és Koszovó tárgyalásai kapcsán kiemelte: ugyan pártja területi autonómiát szorgalmaz a délvidéki magyarság számára, de pillanatnyilag a legfontosabb, hogy több évtized után Szerbia most rendezi területi integritását.  „Ha ez a kérdés megoldódik, akkor kezdhetünk hozzá a belső ügyek rendezéséhez és ahhoz, hogy az egymás iránti bizalmat kiépítsük” – emelte ki Pásztor, aki kategorikusan kijelentette: e bizalom jegyében nem fogja követelni a többségében magyarok lakta vajdasági települések területi autonómiáját.
Néhány napja azonos témában már merőben más álláspontra helyezkedett, amikor Pásztor a Magyar Szónak adott interjújában kijelentette: "A normális vajdasági magyar embernek nem ambíciója, hogy a Vajdaság olyan legyen mint Koszovó"
Sőt, Brüsszelben, az Európa Parlament épületében ettől is tovább ment, amikor a szerb szélsőségesek által is használt kijelentést tett, mondván "A Vajdaság Szerbia elválaszthatatlan része!".
Persze ezt a hozzáállást már előre sugallta, amikor 2012. novemberében a tartományi képviselőház elnökeként díszülést hívott össze a Tartományi Parlamentbe ,,Baranya, Bánát és Bácska a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz történő csatlakozásának 94. évfordulója alkalmából.”
Sőt, ezt követően egy karlócai konferencián még az 1848/49-es forradalom magyar vívmányait is megtámadta, amikor nemzeti felkelésünket a szerbek ellen elkövetett intoleráns és hegemónista törekvésnek nevezte. 
Valóban, egy ilyen derék embert mindenképp ki kell tüntetni a gerinces magyar érdek képviseleti politikájáért és emberi méltóságáért.
http://www.delhir.com/cimlap/kiemelt-hirek/15552-birosagi-idezes-helyett-kituentetest-kapott-pasztor-istvan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése