2013. október 24., csütörtök

Október 24.



Salamon napja.
Héber eredetű bibliai név. Jelentése: békés, szelíd.
1632 – Delftben megszületett Antonie van Leeuwenhoek holland természettudós, a mikrobiológia megteremtője, akinek felfedezései: vörösvérsejtek, infusoriák, baktériumok, hímivarsejtek, harántizmok rostjai.
1648 – III. Ferdinánd német-római császár és a birodalmi rendek Münsterben és Osnabrückben megkötötték a vesztfáliai békét Franciaországgal és Svédországgal, amely véget vetett a harmincéves háborúnak.
1788 – Megszületett Sarah Josepha Hale amerikai újságírónő, költő, aki a „Mary had a Little Lamb” szerzője, valamint az első amerikai női magazin szerkesztője volt.
1830 – Megszületett Belva Lockwood amerikai társadalomújító, a nők jogainak eredményes szószólója, az első ügyvédnő volt, aki praktizálhatott az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán 1879-ben.
1862 – Ottó görög király uralmát katonai puccs döntötte meg, így kénytelen volt lemondani a koronáról és saját bajor hazájába emigrálni.
1917 – Az osztrák és német csapatok Isonzónál – a tizenkettedik isonzói csatában – áttörték az olasz frontot. A legjelentősebb csata Caporettónál zajlott.
1929 – „Fekete csütörtök” a New York-i tőzsdén, amellyel kirobbant az 1929-1933-as gazdasági világválság.
1936 – Megszületett Bill Wyman, a Rolling Stones basszusgitárosa.
1956 – A Központi Vezetőség ülésén ismét Nagy Imrét nevezték ki miniszterelnöknek, aki október 28-án koalíciós kormányt alakított.
1997 – Meghalt Berki László cigányprímás, az Állami Népi Együttes vezető prímása, a Száztagú Cigányzenekar vezetője.


Október 24. - Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ)
napja (Dan Ujedinjenih nacija / United Nations Day)
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Alapokmánya 1945. október 24-én lépett hatályba. E történelmi jelentőségű eseményt minden évben az ENSZ napjaként ünnepli a világ.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete a második világháború pusztításának következményeként jött létre, hogy elősegítse a nemzetközi kapcsolatok stabilizálását, és hogy a békének biztonságosabb alapot teremtsen.
A nukleáris háborúval való fenyegetés és a végtelennek látszó regionális összetűzések közepette, a békefenntartás lett az Egyesült Nemzetek Szervezetének legfontosabb gondja. Ebben a folyamatban a kéksisakos békefenntartók tevékenysége a világszervezet leglátványosabb szerepévé alakult.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete azonban sokkal több mint egy békefenntartó és válságos helyzeteket megoldó fórum. Az ENSZ és szakosított intézményei, gyakran látványosság nélkül, óriási munkát végeznek, amely felöleli az emberek életének minden vonatkozását szerte a világon. (Lásd június 26., az Egyesült Nemzetek Szervezete Alapokmánya aláírásának napja alatt is!


Október 24. - Éghajlatvédelmi világnap
Ötlete a 350.org nevű nemzetközi klímavédelmi mozgalomtól származik, a névben a szám az atmoszféra biztonságos szén-dioxid-szintjére utal. Ez az érték mára elérte a 390-et, így naponta szembesülünk a klímaváltozás negatív hatásaival: hőséghullámokkal, árvizekkel, szárazsággal, hirtelen időjárás-változásokkal. A magyarországi klímapolitika alapjait a 2008-2025 közti időszakra szóló Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia fekteti le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése