2013. október 20., vasárnap

Október 20.



Vendel napja.
Német eredetű név, a Wendelin név rövidülése, ez pedig a Wendelmar névből származik. Jelentése a vandálok népéhez tartozó
1554 – Zólyom városában megszületett Balassi Bálint, a magyar reneszánsz költészet kiemelkedő alakja.
1740 – VI. Károly német-római császár halála után – a „Pragmatica Sanctio” értelmében – leánya, Mária Terézia lépett a trónra. Örökölte az osztrák tartományok, Csehország és Magyarország feletti uralmat, amelyre többen is igényt tartottak, így kirobbant az osztrák örökösödéi háború.
1854 – Megszületett Arthur Rimbaud francia költő, a szimbolizmus képviselője, akinek művei –  „A részeg hajó”, „Illuminációk”, „Egy évad a pokolban” –  sötétek és ezoterikusak.
1875 – Magyarország miniszterelnökévé nevezték ki Tisza Kálmánt, miután a kormánypárt tagja lett. Tizenöt évi sikeres kormányzása alatt ő kezelte a belügyi tárcát is.
1883 – Megszületett Lugosi Béla magyar származású amerikai filmszínész (Drakula).
1884 – Budapesten meghalt Bókai János, a hazai gyerekgyógyászat megalapítója.
1884 – Meghalt id. Bókay (eredeti nevén: Bock) János gyermekgyógyász, egyetemi tanár, aki a mai SOTE 1-es számú gyermek klinikájának létrehozója.
1900 – Átadták a pesti Duna-parti villamosvonalat, mely az akkor épülő Erzsébet híd hídfőjét kötötte össze az Akadémia terével.
1921 – IV. Károly volt magyar király feleségével ismét Magyarországra érkezett, hogy visszaszerezze a magyar trónt.
1949 – Norman Joseph Woodland és Bernard Silver szabadalmaztatta a ma használatos vonalkódok elődjét, a koncentrikus körökből álló kódot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése