2013. október 14., hétfő

Október 14.

Helén napja.
A Heléna angol és francia formájából származik, illetve magyar becézőjéből.
1066 – Hódító Vilmos normandia hercege a hastingsi ütközetben legyőzte II. Harold angolszász királyt, és elfoglalta Angliát.
1235 – Székesfehérváron Róbert esztergomi érsek királlyá koronázta IV. Béla magyar királyt, aki apját, II. Andrást követte a trónon.
1644 – Londonban megszületett William Penn angol kvéker misszionárius, aki megalapította Pennsylvaniát.
1827 – Zalán megszületett Zichy Mihály festőművész, grafikus, a magyar romantikus festészet jelentős alakja.
1890 – Denisonban (Texas) megszületett Dwight David Eisenhower amerikai tábornok, aki az Egyesült Államok 34. elnöke volt 1953-tól 1961-ig.
1933 – Adolf Hitler bejelentette, hogy Németország kilép a Népszövetségből.
1940 – Megszületett Cliff Richard angol énekes.
1946 – Megszületett Justin Hayward, a Moody Blues zenekar énekese.
1977 – Madridban, 74 éves korában, szívrohamban meghalt a nagy amerikai énekes, Bing Crosby.
1990 – Meghalt Leonard Bernstein, amerikai zeneszerző és karmester (West Side Story).


Október 14. – Transzplantációs világnap. 
A szervdonáció és transzplantáció világnapját az Európa Tanács kezdeményezésére 2005-től – Magyarországon 2007-től – tartják.
Célja, hogy kifejezzék a hálát és támogatást azoknak, akik szervet adományoztak, továbbá a szolidaritást a szervátültetésre váró betegekkel és családtagjaikkal. Magyarországon - az Országos Vérellátó Szolgálat, a Transzplantációs Alapítvány és a Magyar Transzplantációs Társaság szervezésében - rendezik meg a világnapot.
A magyarországi szervátültetések története 1962. december 21-én veseátültetéssel kezdődött Szegeden. Ez volt egyben az első kelet-európai élődonoros transzplantáció is. Ez akkor Európában a 38. ilyen beavatkozás volt, de a megfelelő gyógyszerek hiányában a beültetett vese kilökődött 95 nap után. Az első sikeres vesetranszplantációra tizenegy évet kellett várni, a beavatkozást 1973. november 16-ról 17-ére virradó éjszaka végezték el a Budapesti Orvostudományi Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikáján. Attól a naptól számítják a programszerű transzplantációkat, amelyekből eddig többezer vesetranszplantációt végeztek. (A nemzetközi szakirodalom meghatározása szerint sikeresnek azokat a beavatkozásokat tekintik, amikor a beültetett szerv legalább hat hónapig működik.)
Az első magyarországi szívátültetésre 1992-ben került sor, 1995 óta pedig máj-, 2004 óta hasnyálmirigy-transzplantációt is végeznek. Kisgyermeken 2007-ben hajtottak végre először szívátültetést a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.
A nemzetközi szervtranszplantációs programnak Magyarország 2012 januárjában lett az átmeneti tagja, idén július 1-jétől pedig teljes jogú tagként vesz részt a szervátültetést segítő, Eurotransplant nevű nemzetközi szervezetben, amelynek további hét ország - Ausztria, Belgium, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Németország és Szlovénia - a teljes jogú tagja. A nemzetközi alapítvány 46 éves működése alatt 150 ezer transzplantációt végeztek el, együttműködésükkel. Magyarországon a donáció a feltételezett beleegyezés elvén alapul, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott ellene, felhasználhatóak a szervei.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése