2013. október 5., szombat

Október 5.



Aurél napja.
Latin eredetű név, az Aurelius római nemzetségből származik. Jelentése aranyos.
1966 – A pedagógusi jogok világnapja.
1781 – Megszületett Bernhard Bolzano olasz-német származású cseh matematikus, filozófus.
1851 – Megszületett Ditrói Mór színész és színigazgató, a Vígszínház első igazgatója.
1882 – Megszületett Robert Hutchings Goddard amerikai feltaláló, a modern rakétatechnika atyja.
1921 – Megalakult a nemzetközi PEN Club. A szervezetet Londonban hozták létre; az alapító angol írók egyik célkitűzése az volt, hogy más országok íróit is hasonló irodalmi szövetségek létrehozására ösztönözzék.
1926 – Meghalt Jászai Mari színésznő.
1932 – Bemutatták Rejtő Jenő első darabját, a Nádasi Lászlóval közösen írt Gengszteridillt.
1936 – Megszületett Václav Havel cseh író, politikus, köztársasági elnök.
1946 – A moszkvai Butirka börtön rabkórházában 72 éves korában meghalt gróf Bethlen István miniszterelnök, akinek jelképes hamvait 1994-ben hazaszállították és a Kerepesi temetőben helyezték végső nyugalomra.
1989 – George Bush amerikai elnök jóváhagyta azt a határozatot, amely október 5-ét Raoul Wallenberg napjává nyilvánította.

Október 5-6. - Európai madármegfigyelő napok.
A madárvédők világszervezete, a BirdLife International kezdeményezésére minden év október első hétvégéjén rendezik meg.
A madármegfigyelő napokhoz Magyarország 1992-ben csatlakozott. Az akció legfontosabb célja, hogy minél több emberrel ismertessék meg a madárvédelem jelentőségét, a madár- és természetvédő szervezetek tevékenységét. Ekkor madarászok és természetbarátok ezrei figyelik a vonuló madarakat, majd a róluk gyűjtött adatokat elküldik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részére. Az alábbi adatokat kell beküldeni: a megfigyelés helyszíne, a résztvevők száma, a megfigyelt madarak összlétszáma, a három leggyakoribb madár neve és száma, ritka vagy érdekes madarak felbukkanása.

A rendezvény egyben verseny is az országok között. Magyarország ebben mindig kiváló eredményt ért el, a helyszínek és a madarak száma alapján évek óta az első három hely valamelyikét szerzi meg (2002-ben és 2003-ban megnyerte a versenyt).
Magyarországon a programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (a BirdLife hazai képviselője) koordinálja, de sok más szervezet és intézmény szervez e napon megfigyeléseket az országban. Előadásokhoz, kirándulásokhoz, madarásztúrákhoz évek óta egyre többen csatlakoznak. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése