2013. október 15., kedd

Levél Egeresi Sándorhoz

 

Levél Egeresihez, aki jelentés készít a délvidéki kisebbségek helyzetéről

report magyarokElnök Úr!
A sajtóból értesültem, hogy a Nemzeti Közösségek Tanácsa képviselőit a Magyar Nemzeti Tanácsban tájékoztatták ,,a vajdasági magyarság helyzetéről és legjellemzőbb problémáiról”.
A hír szerint a testület, amelynek jelenleg Ön az elnöklője, ,,jelentést készít a nemzeti közösségek helyzetéről, amely ,,szükség esetén jó hivatkozási alapja lehet a nemzeti közösségek képviselőinek, akár az állami szervek, akár a független intézmények előtt”.
Csak támogatni tudom az elképzelést, azzal a megjegyzéssel, hogy egy tárgyilagos jelentésnek a nemzeti kisebbségek helyzetéről már évekkel ezelőtt el kellett volna készülnie. Ezzel kapcsolatban önkénytelenül is felvetődnek a kérdések: Minek alapján értékelték eddig a vajdasági nemzeti közösségek helyzetét és viszonyait? Mire alapult eddig a nemzeti kisebbségi politika?
A jelentés elkészítéséhez való hozzájárulásomként, a mellékletben küldöm Önnek a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában most megjelent A magyar közösség Szeriában c. könyvem összefoglalóját. Ez áttekintést ad a vajdasági magyar közösség általános demográfiai és gazdasági helyzetéről, valamint problémáiról a nyelv- és íráshasználat, az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás, a hagyományápolás, a nemzeti autonómia és a közügyekben való részvétel, valamint a jogsérelmek és egyéb fontos területeken. Javaslom, hogy az általam készített összefoglalót, amely már eljutott az Európa Tanács képviselőihez is, használják fel a jelentés elkészítésekor. Egyúttal, remélem, hogy lehetőségem lesz az Önök által készített jelentésről elmondani a véleményemet.
Ugyancsak mellékelem:
-      A vajdasági magyar közösség azonossága megőrzésének és fejlődésének alapkövetelményei c. Újvidéken 2012. szeptember 27-én elfogadott Felhívást a magyar képviselőkhöz, az anyaországi vezetőkhöz és az Európai Unió magyar képviselőihez (magyar és szerb nyelven), valamint
-     a vajdasági magyar pártok Zentán, 2013. október 1-én tartott egyeztető tanácskozásáról kiadott közleményét.
Javaslom, hogy ezeket a dokumentumokat is szíveskedjék figyelembe venni a jelentés készítésekor.
Újvidék, 2013. október 15.
Mgr. Bozóki Antal,
ügyvéd

Közzétette: Terhes Tamás 2013. október 15. kedd, 18:00  
http://www.delhir.com/delvidek/magyarsag-koezelet/15303-level-egeresihez-aki-jelentes-keszit-a-delvideki-kisebbsegek-helyzeterl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése