2013. október 11., péntek

Hamarosan méltó emlékhely épül a járeki haláltábor áldozatainak emlékére

Hamarosan méltó emlékhely épül a járeki haláltábor áldozatainak emlékére

Robert Lahr, a Duna-menti svábok képviselőjének vezetésével ma egy autóbusznyi egykori internált és hozzátartozóik gyűltek össze a járeki emlékhelynél, hogy elhelyezzék a kegyelet virágait annak a több ezer német, magyar és más származású ártatlan áldozatnak az emlékére, akik 1944 és 1946 között a gyűjtőtáborrá átalakított településen veszítették életüket. A megemlékezésen elsőként Gusztony András, a községi képviselő-testület elnöke mondott beszédet. Mint elhangzott a községi képviselő-testület várhatóan egy olyan döntést hoz, melynek értelmében méltó emlékhely épülhet az ártatlan áldozatok számára. Csőke Csaba, a Vajdasági Magyar Szövetség temerini szervezetének elnöke is megerősítette ezt, hiszen mint hangsúlyozta, a korábbi évek politikai helyzete ezt nem tette lehetővé, most rajtunk áll, hogy ezt a hibát kijavítsuk.
Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke beszédében kitért arra, hogy a halotti anyakönyvi adatok alapján a koncentrációs táborban közel 6500-an lelték halálukat, köztük mintegy ezer gyermek. A pusztulásra ítélt emberek többsége német, de a halottak között körülbelül 300 a magyar nemzetiségű.
A megemlékezés végén a Duna-menti svábok, az önkormányzat, a VMDP és a VMSZ községi szervezetének képviselői fejet hajtottak az emlékkeresztnél.
Ádám Csilla


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése