2013. november 11., hétfő

November 11.

Márton napja.
A latin Martinus név rövidült, magyar formája. Jelentése: Mar hadistenhez hasonló, harcias, bátor.
2003 – Szent Márton ünnepe
1493 – Megszületett Paracelsus német-svájci alkimista.
1526  – Székesfehérvárott királlyá koronázták Szapolyai Jánost. Mivel az ország két rangidős főpapja, Szalkai László esztergomi és Tomori Pál kalocsai érsek a mohácsi csatában elesett, Podmaniczky István nyitrai püspök végezte a szertartást.
1791 – Megszületett Katona József író, drámaíró (Bánk Bán).
1821 – Megszületett Fjodor Dosztojevszkij orosz regényíró, elbeszélő.
1885 – Megszületett George Patton amerikai katonai parancsnok.
1918  – A compiegne-i erdőben aláírták az első világháborút lezáró fegyverszüneti megállapodást.
1913 – Megszületett Striker György fizikus, egyetemi tanár, a magyar automatizálás és méréstechnika jelentős egyénisége.
1918 – I. Károly császár lemondott Ausztriai, november 13-án IV. Károly királyként pedig magyar trónjáról is.
1922 – Indianapolis-ban (USA) megszületett Kurt Vonnegut Jr. író (Bajnokok reggelije, Macskabölcső, Éj anyánk).


95 éve, 1918. november 11-én, az I. világháború lezárásaképpen a compiégne-i erdőben Németország képviselői aláírták a franciák által diktált fegyverszünetet.
Az 1914 júliusában kitört I. világháború a központi hatalmak vereségével ért véget. Németország
képviselői - a vereséget elismerve - a compiégne-i erdőben egy vasúti kocsiban írták alá a fegyverszüneti megállapodást az antanthatalmak képviselői előtt. Ezzel az aláírással ért véget a hozzávetőleg 10 millió ember életét követelő világháború.
Ebben az esetben a diktátumot a szó szoros értelmében kell érteni: Ferdinand Foch francia marsall a vasúti kocsiban diktálta a szövetségesek feltételeit a Matthias Erzberger német centrumpárti képviselő vezette fegyverszüneti delegációnak.
A feltételek többek között tartalmazták, hogy a németek 14 napon belül kiürítik a megszállt területeket (beleértve Elzász-Lotaringiát, Belgiumot, Luxemburgot és a Rajna bal partját), Keleten pedig visszavonulnak az 1914. évi vonalak mögé. A németek haladéktalanul szabadon bocsátják a hadifoglyokat. A német hadsereg 5 ezer ágyút, 25 ezer géppisztolyt és 1700 repülőgépet, illetve 5 ezer mozdonyt, 150 ezer vasúti kocsit és 5 ezer teherautót átad a szövetségeseknek. A német flottát lefegyverzik, de a kikötők blokádját nem oldják fel.
Huszonkét év múlva Adolf Hitler felkutattatta és a compiégne-i erdőbe vitette a vasúti kocsit, hogy 1940. június 22-én a franciáknak tollba mondja az akkori fegyverszünet feltételeit. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése