2013. november 13., szerda

Szembemennek a délvidéki magyarsággal és a saját programjukkal?

xavmszA program egy politikai szervezet életében elvileg olyan kellene hogy legyen, mint a szentírás, hiszen ideológiai és erkölcsi elkötelezettséget tükröz. Aki belép egy ilyen szervezetbe, a program pontjaival, az irányelvekkel összhangban kell, hogy cselekedjen. Ha ennek az ellenkezőjét teszi, elárulja társait és azokat, akiket képvisel. Gondolom én.
A program persze idővel bővülhet, módosulhat, sőt akár komolyabb változásokon is áteshet, azonban mindaddig, amíg ez nem történik meg, a vezetőség és a tagság az aktuális változatot köteles tiszteletben tartani. Ez ilyen pofonegyszerű.              
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nevű párt programjában egyebek között a következő sorok olvashatók:
"...a VMSZ következetesen kiáll az 1999-ben véglegesített autonómiakoncepciója mellett, miszerint a Vajdaság Autonóm Tartományban a magyar többségű községek és az azokkal határos, magyar többségű települések, a magyar közösség önazonosságának hatékonyabb megőrzése és fejlesztése, valamint valós érdekképviselete céljából létrehozzák a magyar autonómiát. Azt akarjuk, hogy sorsunkat ne mások irányítsák. Ennek érdekében a nemzeti közösségek legitim képviselőit és szerveit közhatalmi jogosítványokkal és funkciókkal is fel kell ruházni. A magyar autonómia megvalósítása létérdek a nemzeti önazonosság megtartása szempontjából..."
Ebből kiindulva felmerülnek a következő kérdések.
1. A VMSZ miért nem tesz az égvilágon semmit sem, hogy a programjában markáns helyet elfoglaló magyar autonómia megvalósuljon a gyakorlatban?
2. Ha már nem tud/akar/mer tenni lépéseket ebben az irányban, miért nevezi kártékonynak azokat, akik nyilvánosságot vállalva, akár nemzetközi fórumok előtt is (pl. Strasbourgban) bátran küzdenek (a VMSZ programjában is szereplő) magyar autonómiáért?
3. A VMSZ miért nem vett részt a többi délvidéki magyar párt magyar autonómiával kapcsolatos egyeztetésein, holott minden egyes alkalommal meghívót kapott? Annyira gyűlöli a többi magyar pártot, hogy szóba sem áll velük?
Azt hiszem, nehéz lesz elfogadható válaszokkal szolgálni ezekre a kérdésekre.
Bevallom, sokáig úgy voltam vele, "a legrosszab magyar párt is jobb, mint az úgymond legjobb szerb párt", vagyis az itteni magyarság mindenképpen magyar pártra szavazzon, akár végső esetben a VMSZ-re is. Továbbra is az a határozott véleményem, hogy a szerb pártok sohasem fogjak megfelelő módon képviselni a nemzettársaink érdekeit, tehát a délvidéki magyarok ne voksoljanak szerb pártokra. Ugyanakkor sajnos a VMSZ-re leadott szavazatokkal is immár azonos mértékben ártanak önmaguknak. A VMSZ nem nemzeti párt, és a mostani magatartásával magyarnak is alig nevezhető. Szomorúságot érzek, amíg ezeket a sorokat írom, de nem mondhatok mást, hiszen ezek tények.
Álláspontomon csak akkor tudnék változtatni, ha a VMSZ megtisztítaná a sorait, konkrétan: ha leváltaná a legszűkebb vezetőségét és normálisan kezdene el viselkedni, működni. Bízzunk benne, hogy ez egyszer bekövetkezik. Ellenkező esetben félő, hogy a VMSZ beláthatatlan károkat okoz majd a délvidéki magyarságnak.

Fekete Lehel  

http://www.delhir.com/cimlap/kiemelt-hirek/16586-szembennek-a-delvideki-magyarsaggal-es-a-sajat-programjukkal, 2013. november 12. kedd, 17:50 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése