2013. november 2., szombat

November 2.



Achilles napja.
Görög, latin eredetű név, az Achillesz név s-el ejtett, régi magyar formája. Jelentése a kígyó fia.
1755 – Bécsben megszületett Marie Antoinette, Mária Terézia császárné leánya, aki XVI. Lajos feleségeként Franciaország királynéja volt.
1766 – Az észak-csehországi Trebnitzben megszületett Joseph Wenzel Radetzky gróf osztrák tábornagy, akinek custozai győzelme hírére id. Johann Strauss a „Radetzky-induló” című szerzeményt komponálta.
1869 – Megszületett Ignotus, (eredeti nevén Veigelsberg Hugó) kritikus, író, a Nyugat című folyóirat alapítója.
1892 – Apatinban megszületett Ábrahám Pál zeneszerző, karmester (Hawaii rózsája, Bál a Savoyban).
1906 – Milánóban megszületett Luchino Visconti olasz filmrendező, aki a neorealizmus egyik legjelesebb képviselője volt. Filmjei: „Megszállottság”, „Vihar előtt”, „Érzelem”, „Rocco és fivérei”, „A párduc”, „Elátkozottak”, „Halál Velencében”.
1914 – Egerben megszületett Illés György, kétszeres Kossuth-díjas operatőr, kiváló művész, aki több mint 100 filmben dolgozott.
1917 – Arthur James Balfour brit külügyminiszter egy nemzeti haza („National Home”) létesítését javasolta a zsidó nép számára Palesztinában, a nem-zsidó lakosság tiszteletben tartásával.
1938 – Az első bécsi döntés alapján Magyarország visszakapta Szlovákia és Kárpát-Ukrajna déli övezetét.
1944 – Megszületett Keith Emerson billentyűs.
1947 – Megszületett Dave Pegg basszusgitáros.

November 2. – Halottak napja (Dan mrtvih / All Souls’ Day)
A Halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják, Mindenszentek napját követően, a bizánci szertartásban a Pünkösd előtti szombaton.
Magyarországon a két egymást követő ünnephez kötődő szokások széles körben élnek a nem katolikusok között is. Ünneplése sok keresztény országban elterjedt a protestánsok közt is és ünneplik az anglikánok is. Az ortodox kereszténység naptárában több halottak napja is szerepel.
Az ünnep már az ókori Rómában is létezett feralia néven. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték. Szent Odiló clunyi apát kezdeményezése volt, hogy a Mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is. Az ünnep a 11. században terjedt el széles körben a clunyi bencések hatására, a 14. századtól Róma is átvette.
E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése