2013. november 9., szombat

November 9.



Tivadar napja.
Görög–latin eredetű név. A Tivadar férfinév a Teodor névből származik, akárcsak a Tódor. Fejlődési sora: Teodor, Tiodor, Tiadar, Tivadar. Rokon nevek: Fedor, Teodor, Tódor. Angol megfelelője Theodore. A Tivadar név jelentése: Isten ajándéka.
1904 – Nagyjából 5 perc alatt lezajlott az első légicsata.
1923 – Münchenben megbukott a nemzetiszocialisták puccskísérlete, az úgynevezett Hitler-puccs.
1928 – Megszületett Anne Sexton, amerikai költő, akinek leghíresebb a „gyónás” verse. 1967-ben Pulitzer-díjat kapott a „Live or Die” című művéért, 1974-ben öngyilkosságot követett el.
1929 – Budapesten megszületett Kertész Imre, az egyetlen irodalmi Nobel-díjas magyar író.
1944 – Meghalt Radnóti Miklós költő, aki a fasizmus áldozata lett.
1967 – Budapesten 81 éves korában meghalt Münnich Ferenc, aki 1958-tól 1961-ig a minisztertanács elnöke volt.
1970 – Colombey-les-deux-Églises-ben 79 éves korában meghalt Charles De Gaulle francia politikus és tábornok, aki az V. Közársaság első elnöke volt 1959-től 1969-ig.
1985 – Gary Kasparov, orosz sakkozó 22 évesen sakkvilágbajnok lett.
1989 – Megkezdődött a berlini fal lebontása, amelyet az NDK kormánya építtetett Nyugat-Berlin köré.
1989 – Kelet-Németország megnyitotta határait az NSZK előtt.


November 9. – Feltalálók európai napja
A hollywoodi filmcsillagból feltalálóvá előlépett Hedy Lamarr korábbi életében semmi sem mutatott arra,
hogy híres feltaláló válik belőle. Eva Maria Kiesler néven született Bécsben, a jómódú bécsi bankár, Emil Kiesler és egy budapesti zongorista, Lichwitz Gertrúd lányaként. Tizenhat évesen már Max Reinhardt színiiskolájába járt.
1933-ban szülei kívánságára feleségül ment Friedrich Mandl osztrák fegyvergyároshoz, aki Hitler és Mussolini köreibe tartozott. A társasági élet mellett férjével részt vett a nagy fegyverbemutatókon, vásárokon, ahol megismerkedett a fegyverek tervezésével, a modern haditechnológiákkal, de nem értett egyet férje náci érzelmeivel ezért előbb Londonba, majd az Egyesült Államokba utazott. Szerződést írt alá az Metro-Goldwin-Mayer filmstúdióval, és nevét Hedy Lamarra változtatta. Igazi hollywoodi sztár lett, aki ugyan Oscar díjat soha sem kapott, de főszereplője volt a kétszeres Oscar-díjas Samson és Delilah című filmnek.
1940-ben Hollywoodban az avantgard zongorista és zeneszerző George Antheil szomszédságában lakott, akivel - háború lévén - gyakran beszélgettek különböző haditechnikai problémákról. Hedy első házassága idejéből komoly ismeretekkel rendelkezett a torpedókról, így a téma egyáltalán nem állt tőle távol. Tudta, hogy a rádióirányítású torpedókat a frekvencia ismeretében könnyen lehet zavarni, ezért az az ötlete támadt, hogy ha a jel gyorsan vált egyik frekvenciáról a másikra, akkor a jelet nem lehet kívülről megzavarni. Néhány hónapos munka után 1940 decemberében közösen kidolgozott ötletüket elküldték az amerikai Országos Feltalálói Tanácsnak, majd 1941. június 10-én benyújtották szabadalmukat, amelyet 1942. augusztus 11-én fogadtak el, és az eljárás titkos kommunikációs eszközként került védelem alá. Felajánlották a haditengerészetnek is, akik nem találták a gyakorlatban felhasználhatónak, és bár titkosították, de félretették az anyagot. Az eljárást csak 1957-ben vette elő a Sylvania Electronic Systems Division cég, majd 1962-ben, a Kuba elleni tengeri blokád idején alkalmazták először. A haditengerészet csak 1985-ben tette hozzáférhetővé civil alkalmazások számára. Az Amerikai Szabadalmi Hivatal 2.292.387 számon jegyezte be a "Titkos Kommunikációs Rendszer"-t, amelynek lényege, hogy a tengeri célpontok, hajók pusztítására indított torpedók találati valószínűségének növelésére a torpedókat irányító rádiócsatorna egy speciális eljárással védhető a felderítés és a zavarás ellen. Ezt ma frekvenciaugratásos adásmódnak nevezünk.
Hedy Lamarr példája ihlette az Európai feltalálók napját, tisztelegve a felfedezések motorja, a szenvedélyes, innovatív emberi elme előtt. A mozgalom célja, hogy tudatosítsa, ha nem lennének a világon érdeklődő, kreatív elmék, sok találmánnyal lenne szegényebb a világ. A főhajtás a feltalálóknak jár, akiknek intellektuális képességei hozzájárulnak a technológiai fejlődéshez, a gazdasági növekedéshez, és így minőségileg javítják az emberek mindennapi életét. A magyar feltalálók napját június 13-án ünnepeljük, Szent-Györgyi Albert C-vitamin felfedezésének bejelentésére emlékezve. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum



75 éve, 1938. november 9-ről 10-re virradóra kezdődött a kristályéjszaka, melynek során országos zsidóellenes erőszakhullám kezdődött Németországban.
A német nemzetiszocialista rendszer első nyíltan zsidóellenes megmozdulása a zsidó üzletekkel szemben
meghirdetett bojkott volt, amely 1933. április 1-jén kezdődött. Az akciót eredetileg határozatlan időre tervezték, de végül a nemzetközi és németországi reakciók hatására estére lefújták. Majd a hatalmat megragadó náci politikusok korlátozták a zsidók arányát a felsőoktatásban, nyugdíjazták a zsidó tisztviselőket. Az 1935-ben elfogadott, "a német vér és becsület védelmére" hozott nürnbergi törvények megtiltották a házasságot és a nemi kapcsolatot zsidók és nem zsidók között, és egyéb megalázó szabályokat vezettek be. Egy újabb jogszabályban két kategóriába sorolták a polgárokat: a politikai jogok birtokosa, Reichsbürger (birodalmi polgár) csak német lehetett, az alacsonyabb Staatsangehöriger (állampolgár) kategóriába tartoztak a zsidók.
1938 őszén egy 17 éves, szülei Németországból való kitoloncolása ellen tiltakozó zsidó fiú megölte a párizsi német követség titkárát. Hitler és Goebbels ezt kihasználva adott parancsot a spontán tiltakozásnak álcázott megtorlásra.

Az 1938. november 9-i éjszakai támadások során több tucat zsidót öltek meg, felgyújtottak több száz zsinagógát, 8 ezer zsidó üzletet. Elhurcoltak 30 ezer zsidót, legtöbbjüket koncentrációs táborba vitték, ahonnan csak azzal a feltétellel szabadultak, hogy kivándorolnak a Birodalomból, de vagyonukat otthagyják. Emigrálásuk engedélyezéséért kivándorlási illetéket kellett fizetniük, 1941 októberéig 300 ezren hagyták el így Németországot. Göring a pogrom után a károk helyreállítását is a zsidó érdekvédelmi szervezetekkel fizettette meg, a feldúlt üzletekért járó biztosítási összegeket a náci állam elkobozta. A kristályéjszaka már előrevetítette azt a náci vérontást, amely az elkövetkezendő években jellemezte a hitleri Németországot.
1992-ben alakult az United for Intercultural Action elnevezésű, diszkriminációellenes európai civil szervezet égisze alatt 1995 óta tartják meg a fasizmus és antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi napját, amely emléket állít a kristályéjszaka, illetve a holokauszt áldozatainak, és felhívja a figyelmet a rasszizmus, az antiszemitizmus, a neofasizmus, a szélsőjobboldali tevékenységek veszélyeire. A United 48 országból 560 szervezettel működik együtt. Idén a "Töröld el a gyűlöletet, vess véget az online terjedő gyűlöletbeszédnek!" mottót adták a programnak.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum
A képen: Egy müncheni zsinagóga a kristályéjszaka után

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése