2013. november 24., vasárnap

November 19.


Erzsébet napja.
Héber eredetű bibliai név. Keresztelő Szent János anyjának a neve. A magyar névforma a héber Eliséba latin- és nyugati nyelvekbeli Elisabeth változatából alakult ki. Jelentése: Isten az én esküm.
1235 – Árpád-házi Szent Erzsébet, a ferences harmadrend, a ciszterciek, az Erzsébet-apácák, a pékek, a koldusok, az özvegyek, az árvák, az ártatlanul üldözöttek, a csipkeverők és a fátyolkészítők védőszentjének ünnepe.
1493 – Kolumbusz Kristóf felfedezte Puerto Ricot, a második utazása során.
1500 – Erzsébet névnapkor, ha esik, lágy tél lesz, nem kell félni a kemény fagyoktól, valamint karácsony napján is ugyanilyen idő lesz.
1608 – Pozsonyban, a Szent Márton templomban Forgách Ferenc prímás és báró Illésházy István nádor fényes külsőségek között megkoronázta az országgyűlés által királlyá választott Mátyás főherceget.
1892 – A kormányzó Szabadelvű Párt Wekerle Sándor személyében megválasztotta Magyarország első polgári származású miniszterelnökét, aki 1895.01.14-ig töltötte be tisztségét.
1905 – Felavatták a budapesti Szent István-templomot, a későbbi Bazilikát.
1917 – Allahabadban megszületett Indira Gandhi indiai miniszterelnök-asszony, aki a tömbön kívüli államok vezető személyisége volt.
1933 – Megszületett Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár.
1942 – Megszületett Lator László, költő, esztéta, műfordító.
1969 – Leszálltak az Apollo 12 űrhajósai, Charles Conrad és Alan Bean a Holdon, másodikként a történelemben.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése