2014. október 4., szombat

Hurrá! Pásztor junior szerint majd az uniós csatlakozás megoldja a délvidéki magyarok problémáit

a pasztor balint08A szerbiai köztársasági parlament alelnöke, Igor Bečić és a frakcióvezetők találkoztak az USA külügyminisztériumának dél- és közép-európai irodájának igazgatójával. Ismertették azokat a prioritásokat, amelyeket a parlamenti munkában is képviselnek, valamint azt, hogyan látják a két ország együttműködését a jövőben.
Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője kiemelte, hogy a vajdasági magyarság mindig a szerbiai intézményeken keresztül próbálta orvosolni a gondjait. (Kár, hogy nem nagy sikerrel. Amúgy pedig miért tetszik kiegyenlíteni az egész itteni magyarságot a VMSZ-szel? Ez csúnya dolog. Egyébként a délvidéki magyarok ma rosszabbul élnek, mint valaha. Az itteni magyarság elvándorlásának és fogyatkozásának üteme annyira kétségbeejtő, hogy előfordulhat, 5-6 év múlva már csak pár dúsgazdag VMSZ-es család marad a szülőföldjén. Ez lenne a VMSZ problémamegoldó stratégiája? Csak kérdezem.)
Pásztor szerint fontos a modellértékű szerb-magyar történelmi megbékélés olyan nemzetek számára, amelyek még nemrégiben konfliktusban álltak egymással. (Kár, hogy nem került sor semmilyen történelemi megbékélésre. Ha ifj. Pásztor visszatekeri, majd újraindítja a Nikolić - Áder-féle közös produkció szalagját, látni-hallani fogja, hogy az egyik fél egyfolytában hajlong és bocsánatért esedezik, míg a másik fél a közhelyek és általánosítások halmozásával múlatja az időt. Egy szimpla "elnézést, magyarok" sem hagyta el a száját.)  
a pasztor balint07- A európai uniós csatlakozást mi esélyként éljük meg. Egy olyan esélyként, amelyben meg tudjuk oldani azokat a dolgokat, amelyek a magyarság szempontjából külön jelentőséggel bírnak. Ilyen például a részarányos foglalkoztatottságnak a kérdése. Nagyon fontos az, hogy Szerbiának egy részletes akciótervet, cselekvési tervet kell kidolgoznia a kisebbségi jogok előmozdítására vonatkozóan. A nemzeti tanácsokról szóló törvény is reményeink szerint hamarosan, a választások után újra módosulni fog. Ez is egy pozitívum. Ez is a csatlakozási folyamat jelentőségét húzza alá, hiszen ezzel van összefüggésben - mondta Pásztor Bálint. (Ez lenne a délvidéki magyarság összes problémája? És a területi autonómia hiánya? És a magyarok megkülönböztetése a foglalkoztatás terén, ami az elvándorlási hullám egyik fő oka? És a magyarverések? És az itteni magyarok ellen irányuló legkülönbözőbb soviniszta megnyilvánulások? A csatlakozás előtti folyamat jelentőségét csak az húzná alá, ha a VMSZ a többi délvidéki magyar párttal karöltve követelné az anyaországi kormánytől, lebegtesse meg a vétó lehetőségét, szabjon ultimátumot a szerb kormánynak: csatlakozás támogatása csak a délvidéki magyar területi autonómia fejében. Minden tisztánlátó nemzettársunk sejti, hogy ez lehet a délvidéki magyarság egyik utolsó esélye. Hacsak tényleg nem az a cél, hogy a végén csupán néhány VMSZ-es család maradjon meg Délvidéken.).
A dőlt betűkkel kiemelt szövegrész a Pannon RTV-től származik.
Az első képen: Pásztor Bálint és a "csajok", a másodikon: P. B. és a hűséges ifjú pártkáderei
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. október 04. szombat, 12:00 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése