2014. október 1., szerda

Washingtont aggasztja a kelet-európai kisebbségiek jogi helyzeteNéhány kelet- és délkelet-európai ország mellett Magyarországról is szólt a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogi helyzetével kapcsolatban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) "emberi dimenzióval" foglalkozó varsói találkozóján részt vevő amerikai küldöttség vezetője.
J. Brian Atwood az amerikai külügyminisztérium honlapján közzétett, szeptember 29-i keltezésű dokumentumban bírálta, hogy Grúzia "Oroszország által megszállt dél-oszétiai és abháziai régiójában" továbbra is megtagadják a grúzok magántulajdonhoz és szabad mozgáshoz való jogát, Moldovában pedig korlátozzák a Dnyeszter menti területen élő gyermekek latinbetűs iskolákban való tanulásának lehetőségét.
Bosznia-Hercegovinával, valamint Szerbiával és Horvátországgal kapcsolatban a délszláv háborúkban elkövetett súlyos háborús bűnök, köztük a srebrenicai népirtás folytatódó tagadását és a "kollektív jogoknak" az egyéni jogok elé helyezését kritizálta.
A jelentés szerint "Oroszország ukrajnai akciói egyszerre adnak tökéletes példát a kisebbségi jogok megtagadására és a kisebbségi jogokkal való visszaélésre", miután Oroszország az ukrajnai orosz kisebbség jogaira hivatkozva megsértette Ukrajna szuverenitását és területi egységét.
"Magyarország expanzív állampolgársági törvénye, amikor gyújtó hatású retorikával párosul, a határokon átívelő és etnikumközi feszültségeket teremthet. A magyar kormánynak az ukrajnai magyarok számára +autonómiát+ szorgalmazó felhívásai tovább szítanak egy amúgy is nehéz helyzetet" - állapítja meg a varsói EBESZ-találkozó amerikai küldöttségvezetője által jegyzett dokumentum. "Az Egyesült Államok arra buzdítja Magyarországot, gondoskodjon arról, hogy a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekkel kapcsolatos bármilyen aggodalmának megfogalmazása egyaránt helyénvaló és építő jellegű legyen."
Forrás: STOP/MTI  |  STOP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése