2014. október 4., szombat

VMDK: A távlati cél a magyar területi autonómia


VMDK: A távlati cél a magyar területi autonómia
A VMDK jelöltjeinek egy csoportja a zentai sajtótájékoztató helyszínén, a város főterén található zenepavilonban
A VMDK távlati célja a magyar területi autonómia kiharcolása, hangsúlyozták a párt illetékesei a nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatban megtartott mai zentai programbemutató sajtótájékoztatójukon.
– Huszonöt éve nevünket felvállalva, nyílt sisakkal küzdünk a balkáni elnyomás ellen. Távlati célunk a magyar területi autonómia kiharcolása, csak arra tartunk igényt, mint amire a koszovói szerbek: területi autonómiára. A délvidéki magyarság nem elégedhet meg csupán a máig se teljes kulturális autonómia működtetésével, a minket megillető javakért harcolunk, a velünk szembeni megalázó állami magatartáson szeretnénk változtatni. A megszerzett javakat nem magunkra, klientúránk kiépítésére, hanem nemzetünk javára, szellemi gyarapodására, közérzetének javítására, boldogulására szeretnénk fordítani. Az eddigi törekvésekkel szakítva nem szeretnénk ilyen-olyan úgynevezett civil szervezetek mögé bújva Szerbia világot megtévesztő magyar kirakatává válni – hangsúlyozta Tari István, a VMDK–Csonka Áron lista vezetője a zentai sajtótájékoztatóján.
– Küzdeni fogunk, hogy gyermekeinket megillesse a bölcsődétől az egyetemig az anyanyelven történő oktatás. Minden gyermeknek joga van az anyanyelvű oktatásra, még akkor is, ha ő lesz osztálya egyetlen tanulója. Művészeti életünket ki kell szabadítanunk a kegyeleti giccs, az eszelős dilettantizmus fojtogató öleléséből. A kampány előadásai helyett jó művészettel létrehozott művek, színházi előadások, műalkotások megszületését kell anyagilag is, alkotói ösztöndíjakkal is segítenünk, pártpolitikai szempontokat mellőzve, mindig a minőségre ügyelve, közösségünk sokszínűségét szem előtt tartva. Szakítanunk kell azzal a gyakorlattal, amely kialakult magyar szellemi, irodalmi műhelyt számol fel. Ösztönöznünk kell újabb művészeti műhelyek kialakulását, működését. Fel kell számolnunk a tájékoztatásunkban erőre kapó cenzúrát. Kiemelt tömegtájékoztatási eszközeink vezető újságírói, közvéleményünket formálni képes írástudói kiemelt összegű béreket érdemelnek. Sorskérdéseink megtárgyalása, oknyomozó újságírói megbecsülése, ösztönzése különös jelentőséggel bíró feladat. Véget fogunk vetni az újságírók megalázásának, az egypárti diktatúrát idéző magatartásminták elszaporodásának. Mivel több embertöltőn át el akarták tőlünk venni anyanyelvünket, különös figyelemmel kísérjük anyanyelvünk hivatalos használatát a közigazgatásban, az államigazgatásban. Közvállalataink és közintézményeink dolgozói nemzeti összetételének tükröznie kell a lakosság nemzeti összetételét. Az sem a véletlen műve, hogy még mindig nem áll rendelkezésünkre a magyar–szerb nagyszótár. Véget kívánunk vetni választóink kiskorúsításának. A magyarországi adófizetők támogatását nem a délvidéki magyar közösség balkanizálására, hanem közösségteremtő erőink felismerésére, működtetésére fogjuk fordítani. Otthon akarunk lenni a szülőföldünkön, hiszen huszonöt évvel is elsők voltunk a cselekvésben! – szögezte le Tari István.
A sajtótájékoztatón Csonka Áron, a VMDK elnöke, újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a listaállításhoz szükséges aláírások összegyűjtésével kapcsolatos többféle nehézséggel is szembe kellett nézniük, ugyanis nem rendelkeztek adatokkal arra vonatkozóan, ki szerepel a külön választói névjegyzéken és ki nem, ami – mint mondta – komoly lépéshátrányt jelentett számukra. – Mindez felveti a kérdést, hogy a végeredmény, ami majd megszületik, valós eredmény lesz-e, mert ebben a pillanatban azt tudjuk mondani, hogy igen lejt a pálya, aminek következtében vannak, akik nem egy, hanem száz lépés előnnyel indulnak ezeken a választásokon. Számunkra ezek a választások arról szólnak majd, hogy ismertessük az elképzeléseinket, elmondjuk a programunkat, hogy mi hogyan látjuk, mivel kellene foglalkoznia a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Szeretnénk minél fajsúlyosabban jelen lenni a Magyar Nemzeti Tanácsban, hiszen az elkövetkező időszakban módosítani fogják a nemzeti tanácsokról szóló törvényt, pontosan azokat a részeket, amelyek a hatáskörökkel foglalkoznak, és számunkra az a legfontosabb, hogy olyan irányba toljuk ennek a törvénynek a módosítását, hogy az valós kulturális autonómiát biztosítson a délvidéki magyarság számára – fogalmazott Csonka Áron.
H. G.
Kapcsolódó anyag:
A VMDK választási programja

2014. október 3. [18:17]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése