2014. október 23., csütörtök

Nem mindenki gyáva: dél-szerbiai albán képviselő követeli, tartsák tiszteletben népe jogait

a04812100 04818600A VMSZ-es képviselőkkel ellentétben, akik a fülük botját sem mozdítják a délvidéki magyarság elleni jogsértések megállításáért (holott a szerb hatalom részét képezik), pl. Riza Halimi, a Demokratikus Cselekvés Pártjának vezetője a legutóbbi köztársasági parlamenti ülésen számon kérte a szerb illetékeseken az albán pékségek és cukrászdák rongálóinak előállítása terén elért eredményeket.
Feltette a kérdést, vajon a sorozatos támadások elkövetői rács mögött vannak-e, illetve hány soviniszta ellen indult eljárás, valamint az állam milyen intézkedéseket foganatosított az albánok életének és vagyonának megvédése érdekében.  
Továbbá elégedetlenségének adott hangot, amiért a szerb állam beszüntette a preševói bíróságot, amit az albánok diszkriminációjának minősített.
Mint mondta, az albán jogok megnyirbálásának tekinthető az Albán Nemzeti Tanács számára eredetileg előirányzott állami pénzeszközök 30 százalékos csökkentése is.
a halimi002Más ellenzéki politikusok is felszólaltak. Egyebek között követelték, hogy az illetékesek tárják a nyilvánosság elé a nemrég megtartott katonai parádé költségeit, árulják el, fizettek-e napidíjat a résztvevőknek, vagyis tudassák a polgárokkal, nekik mennyibe került az egész mulatság.
Emellett felvetették Nikola Selaković igazságügyi miniszter esetleges menesztésének kérdését, ugyanis a Korrupcióellenes Ügynökség jelentése szerint a miniszternek több funkciója van, ezért esetében fennáll az összeférhetetlenség megalapozott gyanúja.
Az ellenzéket az is érdekelte, vajon a kormány hogyan szándékozza kezelni az országos sztrájkhullámot.
Megfelelő válaszok "természetesen" nem hangzottak el.
A képen: Riza Halimi
K. P. 
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. október 22. szerda, 14:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése