2014. október 23., csütörtök

Kedves és kedvesebb magyarok?

nemethvPásztor Istvántól, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökétől a közelmúltban hallhattuk, hogy (csak?) a tagságának tartozik felelősséggel, de később azt is, hogy pártja majd az összes délvidéki (vagy ahogy ő mondaná: vajdasági) magyar ember érdekeit képviseli és védi.
Egy biztos: rendszerint az egész délvidéki magyarság (tehát annak a kétharmadnak, amely nem őrá és a pártjára szavazott) nevében (is) nyilatkozik.
Ami a Fideszt illeti, nála is hasonló tünet figyelhető meg. Amikor a VMSZ alláspontját tolmácsolja (dicséri, magasztalja), ezt úgy teszi, mintha az egész délvidéki magyarság véleményéről lenne szó.
Délvidéken a különböző választási kampányok során a fideszes tisztségviselők kizárólag a VMSZ-t támogatják.
Ez persze elfogadható (még ha nem is feltétlenül helyeselhető), hiszen a pártok azt támogatnak, akit akarnak.
Ha azonban az anyaország valamelyik állami tisztségviselőjéről van szó, sokak szerint aligha minősíthető természetesnek, ha a délvidéki magyar többpártrendszer bármelyik szereplőjét favorizálja, dédelgeti, babusgatja.
Németh Zsolt (Fidesz), a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke az október 26-án sorra kerülő MNT-választások előtti időszakban nyíltan kampányol a Magyar Összefogás nevű (VMSZ-es) lista mellett, miközben még három magyar lista vesz részt a megmérettetésen. Vajon ezt a saját pártja, a Fidesz nevében, vagy a magyar állam nevében teszi?
Ez ügyben sikerült megszólaltatni Németh Zsoltot, aki portálunknak a következőt nyilatkozta:
- Engem Pásztor István, a VMSZ elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője hívott meg a lista kampányrendezvényére. Nem tudom, hogy a parlament külügyi bizottsága elnökének vagy a Fidesz tisztségviselőjének minőségében hívtak meg, de ezt nem is tartom lényegesnek, hiszen évek óta járok Vajdaságba és tartom a kapcsolatot a VMSZ-szel. Ennél sokkal fonotosabb, hogy - noha a nemzeti tanácsi választásokra általában kisebb figyelem irányul, mint a többi választásra - a Magyar Összefogás mégis rendkívül sikeres és látványos kampányt folytat. Természetesen a vajdasági magyarok döntik el, kinek szavaznak bizalmat, viszont nagyon fontos, hogy minél többen vegyenek részt a választásón, mert ezzel növelik a Magyar Nemzeti Tanács súlyát. Az új összetételű MNT elsődleges és kulcsfontosságú feladata lesz, hogy minél nagyobb mértékben befolyásolja a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását, és ezáltal hozzájáruljon a nemzeti tanácsok hatáskörének bővítéséhez.           
a gyongyosi02Gyöngyösi Márton (Jobbik), a parlament külügyi bizottságának alelnöke következőképpen látja Németh Zsolt szerepét a Magyar Összefogás kampányában.
- Németh Zsolt nem először feledkezik  meg arról, hogy a népszuverenitás elvét leginkabb kifejező Országgyűlés külügyi bizottságának elnökeként nem foglalhat nyilvánosan állást egy határon túli magyar közösséget érintő választási kampányban. Németh Zsolt ezt rendre elfelejti, mostani látogatásával és nyilatkozataival újfent durván beavatkozott a délvidéki magyar közösség életébe és belügyébe. Ezzel a Fidesz folytatja azt a két és fél évtizede folytatott destruktív gyakorlatot, amelynek elsődleges célkitűzése nem az őshonos magyarság teljes asszimilációjának megállítására, hanem a mindenkori budapesti kormányhoz hű klientúra kiépítésére irányul, miközben a határon túli magyarságot létében veszélyeztető szomszédainknak kizarolag az "érzékenységét" tartja szem előtt, a szükséges konfliktusok felvállalása nélkül. Az elmúlt évek bizonyították, hogy ez a gyáva, kizarolag hatalmi szempontokat érvényesítő nemzetpolitizálás kudarcra van ítélve.
Az első képen: Németh Zsolt, a másodikon: Gyöngyösi Márton
(-n)
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. október 21. kedd, 12:00  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése