2014. október 15., szerda

Ismét magyarellenes hirdetőtábla jelent meg Topolyánál


Ismét magyarellenes hirdetőtábla jelent meg Topolyánál
Magyarellenes feliratot tartalmazó óriásplakátot állítottak fel Topolya határában, a nemzetközi autóút felé vezető forgalmas út mentén, jelenti az RTV.
„Eladom a házamat a topolyai magyar fasiszták és bűnözők nyomása miatt” – áll a vasszerkezetre erősített és betonalapozásba állított táblán. A felirat szerint a táblát állító személy Szerbiából kíván elköltözni, ezért válna meg ingatlanjától, majd végül piros betűkkel az „éljen a baráti Oroszország” felirat látható.
A mostani már a második ilyen eset Topolyán. Decemberben Svetozar Martinović helyi lakos már állított táblát hasonló felirattal. Akkor egy hétig volt látható a magyarellenes tábla, amelyet végül a helyi önkormányzat távolíttatott el.
Martinović egyébként montenegrói nemzetiségű, felesége magyar és három gyermeke is folyékonyan beszél magyarul, közli az RTV.

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/17799/Ismet-magyarellenes-hirdetotabla-jelent-meg-Topolyanal.html, 2014. október 15. [8:12]


Visszakerült Topolya határába a magyarellenes tábla!

gyulloletkeltotabla nNagy közfelháborodást és médiafigyelmet keltett 2012 decemberében az a magyarellenes tábla, amelyet Topolya határában helyezett ki egy helyi lakos.
 
A korábbi táblán a következő hirdetmény szerepelt "Eladó a házam, elköltözöm a magyar fasiszták elnyomása miatt.".
A mostani hirdetőfelületen is hasonló szöveg található, némi kiegészítéssel: "Eladó a házam, mivel elköltözöm Szerbiából, a magyar fasiszták elnyomása és a topolyai bűnözők miatt" majd nagyobb, vörös betűkkel kiemelten "Éljen a testvéri Oroszország" szöveg olvasható.
A legutóbbi esetben a táblát végül nem az önkormányzat vagy a hatóságok hanem egy "ismeretlen tettes", valószínűleg egy felháborodott helyi magyar távolította el.
Két éve a nagy felháborodás nyomán Egeresi Sándor a Nemzetek Közötti Viszonyok Topolyai Községi Tanácsának akkori elnöke arra szólította fel az önkormányzatot és az állami szerveket, hogy indítsanak eljárást Martinović ellen nemzeti gyűlöletkeltés vádjával. Ám a felljelentés után nem érkezett további hír az ügy állásáról egészen mostanáig, az új tábla megjelenéséig.
 
001Luca
A 2012-es tábla
 
Mivel mindkét hirdető felületen ugyanaz a telefon szám látható így bizonyos volt, hogy a mostani szöveg is egy bizonyos Svetozar Martinović nevű topolyai lakoshoz köthető. A DélHír Portál az eset kapcsán megkereste Martinovićot, aki szívesen állt rendelkezésünkre. A montenegrói nemzetiségű topolyai férfi portálunknak elmondta, hogy a legutóbbi tábla miatt ugyan feljelentést kapott és emiatt többször járt a szabadkai és az újvidéki bíróságon is, ám felmentették a vádak alól, semmilyen büntetést nem kapott.
Hangot adott abbéli felháborodásának is, hogy a legutóbbi tábláját (véleménye szerint a magyar fasiszták) ellopták és a rendőrségi nyomozás ellenére a mai napig sem lett meg a tettes.
Arra a kérdésünkre, hogy milyen fasiszta elnyomás uralkodik Topolyán, elmondta, hogy a közép-bácskai községben a Jobbik tagjai rendszeresen masíroznak az utcákon. Valamint kifejtette, hogy a magyar fasiszták elviselhetetlenné teszik az életet. Elmondása szerint őt ezidáig csak azért nem érte konkrét inzultus, mivel jó fizikumú és erős, így megtudja magát védeni.
Kérdésünkre, miszerint szerb fasiszták élnek-e Topolyán, Martinović nemmel válaszolt, ám elárulta, hogy a községet vezető magyar politikusok között több fasiszta is található, ám ennél többet már csak egy személyes kocsmai találkozás esetén merne elárulni nekünk. Majd hozzátette, rengeteg magyar barátja van Topolyán.
Egyelőre nem tudni mi lesz a jelenlegi gyűlöletkeltő tábla sorsa, ám a szerbiai törvények már levizsgáztak egyszer és kiderült, bárki hirdethet magyar fasiszta veszélyt Szerbiában, anélkül, hogy ez bármilyen felelősségre vonást vonna maga után.
Így a magyar többségű községben, amely nem mellékesen évente több ezer eurót költ a Tolerancia Tábor megrendezésére, az itt élő magyarok nem tehetnek semmit, és "kötelező" nézniük a szülővárosuk határában található uszító feliratot, miközben a rendőrség még nyomozást is indít, ha azt valaki eltávolítja.
Kérdés, hogy hol van ilyenkor a magyar érdekképviselet, hol van ilyenkor a magyar kormány, vagy a délvidéki magyar politika, és hány ilyen táblának kell még kikerülnie ahhoz, hogy a magyarokat ne lehessen fasisztaként megbélyegezni a szülőföldünkön?!
Sz. A. 
Közzétette: Szerkesztő 2014. október 14. kedd, 19:24
http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/31472-2014-10-14-17-30-51

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése