2018. április 14., szombat

A délvidék elcsatolása nem örökre kiharcolt szabadságjog, azért folyamatosan harcolni kell – mondja a VMSZ szövetségese

A haladó párti politikus szerint májusban már hivatalosan is délvidék elcsatolása lesz “Vajdaság Napja”. A VMSZ mindeközben mélyen hallgat.

A magyar tömböt látványosan kihagyva, Árpatarlón (Ruma), Nagybecskereken és Újvidéken tartanak közvitákat arról, hogy Délvidék egyoldalúan kikiáltott 1918-as elcsatolása hivatalos ünnepe legyen a Vajdaságnak, így a délvidéki magyaroknak is.
Ahogyan arról portálunk is beszámolt néhány napja Kiss Ernő és Lázár Vilmos aradi vértanunk városában, Nagybecskereken tartottak erről közvitát.
A Pannon RTV beszámolója szerint a helyszínen Nebojša Kuzmanović, a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság helyettese, a VMSZ pártszövetségese mondott egy igen meredeket: „Sokan azt hiszik, hogy az egyszer kiharcolt szabadságjogok örök időkre adottak. Nem. Folyamatosan harcolni kell értük.”
Felvetődik hát, hogy a bácskai és bánáti szlávok 1918-ban “kiharcolt szabadságjogait” 2018-ban vajon ki fenyegeti Nebojša Kuzmanović szerint? Mint ahogy az is, hogy ki ellen akar harcolni a haladó párti titkárhelyettes.
Mindenesetre a “csata kimenetele” kedvezőnek tűnik, hiszen a politikus azt is bejelentette, hogy a délvidéki magyarságot 100 éve kisebbségi sorba taszító döntést nemsokára hivatalos ünnepé teszik.
“A reményeim szerint május közepéig – a májusi közgyűlés jubileumának a megünnepléséig – a tartományi képviselőház is elfogadja a döntést Vajdaság Napjáról.” – mondta Kuzmanović.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése