2018. április 10., kedd

Óbecse:

A menekültek olyan privilégiumban részesülnek, amilyenről az itteni magyarok csak álmodhatnak


Amíg folyamatosan zajlik az elszegényedett és elkeseredett délvidéki magyarok elvándorlása, a boszniai és horvátországi szerb menekültek több magyarlakta városban és településen olyan kedvezményekben részesülnek, amelyek, ha a nemzettársainkat illetnék meg, nyilván sokkal többen maradnának a szülőföldjükön.

Óbecsén, a lakhatás úgynevezett regionális projektjének ötödik szerbiai alprojektje keretében húsz olyan horvátországi és boszniai menekült család jut házhoz, aki egy ideje az óbecsei községben tartózkodik. Minap kézhez kapták az erről szóló szerződéseket.
A Dnevnik újvidéki lap információja szerint a helyi önkormányzat erre a célra a menekültügyi főbizottság pályázatán tavaly 220 ezer eurót nyert. Ez a pénz Óbecsén 15, Péterrévén 3, Bácsföldváron pedig 2 ház vásárlására volt elegendő. Ezekbe költözhetnek a menekült családok.
Mi több, a következő időszakban az építőanyag beszerzésére előirányzott összegre is pályázhatnak, amely családonként 1 500 dinárt tehet ki.
Egyébként a főbizottság 9 500 еurós összeget biztosított egy-egy ház vásárlására, amit a megajándékozott család, ha szükségesnek érzi, persze kiegészítheti a saját pénzével.
Az egyik támogatott menekült, Ivan Vicković, aki 1995-ben a Dvor na Uni horvát településről érkezett Bácsföldvárra, elmondta, hogy eddig néhány (!) házat cserélt ki, de egyik sem elégítette ki az igényeit. Most, a kapott pénznek köszönhetően számára megfelelő házat vásárolhat, azzal, hogy 3 500 eurót fizet hozzá. Állattenyésztéssel óhajt foglalkozni.
Ezek után joggal merülhet fel a kérdés:
vajon a szerb kormány összetevő részét képező VMSZ miért nem tudott hasonló kedvezményeket kicsikarni a rászoruló délvidéki magyar családok számára?
Egyáltalán mit tett – mit tesz a VMSZ az itteni magyarság elvándorlásának megállítása érdekében?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése