2018. április 16., hétfő

Jogerős!!!

Az újvidéki Jogi Kar diszkriminatív bánásmódban részesítette a magyar ajkú jelentkezőket!

Az újvidéki Fellebbviteli Bíróság arra kötelezte az  az újvidéki Jogi Kart, hogy a jövőben lehetővé kell tennie a délvidéki magyar nemzeti közösség tagjai számára a magyar nyelven történő felvételizést, és egyben megállapította, hogy a Jogi Kar diszkriminatív bánásmódban részesítette a magyar ajkú jelentkezőket – jelentette a Beta hírügynökség.

A jogerős ítélet megállapította, hogy az Újvidéki Jogtudományi Kar diszkriminatív bánásmódban részesítette a magyar nemzeti kisebbség tagjait, mivel nem volt hajlandó magyar nyelven megszervezni a felvételi vizsgát az elmúlt három tanévben azon módon és feltételek alatt, ahogyan azt a tartományi képviselőház  – amely az Újvidéki Egyetem alapítója – elrendelte“
– olvasható a Beljanski ügyvédi iroda közleményében.
Tartományi szintű rendelet szerint Délvidék területén minden egyetemi kar köteles megszervezni a felvételi vizsgát a nemzeti közösségek („kisebbségek“) nyelvén. Ennek ellenére a jogászképzéssel (!!!) foglalkozó intézet évek óta megszegi az érvényes előírásokat.



Bírósági ítélet: Az újvidéki Jogi Kar szervezze meg a felvételit magyarul is

„A jogerős ítéletben megállapítást nyert, hogy az újvidéki Jogi Kar diszkriminatív módon járt el a magyar nemzeti kisebbség tagjaival szemben, mert az elmúlt három iskolaévben nem tette lehetővé számukra, hogy magyar nyelven felvételizzenek, a Vajdaság AT által alapított felsőoktatási intézményekben a nemzeti kisebbségek nyelvén történő felvételi vizsgáról szóló tartományi képviselőházi rendeletben előírt feltételek szerint és módon” – áll a közleményben.
A Beljanski ügyvédi iroda, amely a Vajdasági Magyar Diákszövetséget (VaMaDiSz) képviselte a Jogi Kar elleni perben, arról is tájékoztatott, hogy a kar a 2018/2019-es iskolaévben és a jövőben köteles lehetővé tenni a felvételizést magyar nyelven is, valamint 15 napos határidőn belül, a saját költségére, közzé kell tennie az ítéletet a Dnevnik és a Magyar Szó napilapban.
Hozzáteszik, a Fellebbviteli Bíróság megváltoztatta a Felső Bíróság ítéletét, amely előzőleg elutasította a VaMaDiSz kereseti kérelmét. (Beta)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése