2018. április 14., szombat

Nemzeti Tanácsok-törvénytervezet:

Nemzeti Tanácsok-törvénytervezet: Miről tárgyal a VMSZ a miniszterrel?

A nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításának tervezetét bírálta Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke a párt óbecsei székházában.
Csonka Áron elmondta, hogy a konzultációk alkalmával nagyon sok javaslat elhangzott, hogyan lehetne jobb a törvénytervezet, de ezek közül egyet sem építettek be, sőt további szigorítások történtek.
„Az előző tervezetben tizenöt napos határidő volt arra, hogy a nemzeti tanácsok a döntéseiket eljuttassák a minisztériumnak. Most ezt a tizenöt napot levették tíz napra. Tehát tovább szigorítottak a feltételeken” – mondta Csonka.
A mostani tervezet kidolgozásában részt vett Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár, de Csonka szerint semmilyen előrelépést nem sikerült elérniük.
„A nemzeti tanácsokat kivették abból az állami apparátusból, a közigazgatási részből, s gyakorlatilag az egész nemzeti tanácsok intézményét mint egy civil szervezetet kezelnek, amelynek itt-ott állami feladatokat is szánnak” – mondta Csonka, aki arra is kitért, hogy Pásztor Bálint a Vajdasági Televízió Napjaink című műsorában azt mondta, hogy csak a Vajdasági Magyar Szövetség tesz valamit, hogy a törvénytervezetet ne ebben a formában kerüljön a képviselők elé. Csonka nem érti, hogyan engedhette meg a VMSZ két képviselője, Hajnal és Nyilas, hogy egy ilyen szövegezésű törvénytervezet napvilágra kerüljön.
„A másik kérdés az, hogy miről is tárgyalnak. Nem tudjuk, a VMSZ mit kifogásol, mit javasol. Ha tudnánk, akkor ennek a nyilvánosságra hozatalával elkezdődhetne egy párbeszéd a közösségen belül, ha erre egyáltalán van hajlandóság a részükről, hogy hogyan tudnánk közösen kialakítani olyan függelékeket, olyan módosításokat vagy olyan álláspontokat, amivel javíthatnánk a törvénytervezeten. Ha ez elmarad, és erről nem lesz egy közmegegyezés a közösségen belül, mivel látjuk, hogy az MNT elutasítja ezt a fajta állásfoglalást, s ha ugyanúgy tesz a politikum másik része is, akkor azok a javaslatok, módosítások nem tükrözik majd a közösségünk egészének álláspontját” – nyilatkozta Csonka Áron.
A VMDK elnöke felszólította a Vajdasági Magyar Szövetséget, hozzák nyilvánosságra, miről is tárgyalnak a miniszterrel, és konkretizálják az észrevételeiket, vagy pedig a javítási javaslataikat, hogy ebből egy vita kerekedjen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése