2018. április 18., szerda

Eldőlt?

 A „mennyei nép” Délvidék elcsatolásának dátumát Vajdaság Napjaként ünnepli majd?

Újvidéken, a Vajdasági Múzeumban megtartották a Vajdaság Napjával kapcsolatos tartományi határozati javaslatról szóló „közvita” harmadik körét

A „közvita” résztvevői (fotó: rtv.rs)


Az első körre Rumán, a másodikra Nagybecskereken került sor.
Mint ismeretes, a tartományi kormány azt javasolta, hogy november 25-én legyen Vajdaság Napja, mert 1918-ban, tehát száz évvel ezelőtt ezen a napon megtartották az ún. Nagy Nemzetgyűlést, amelyen kimondták, hogy Délvidéket elszakítják Magyarországtól és Szerbiához csatolják.
A rtv.rs honlap információja szerint Nebojša Kuzmanović tartományi kulturális, tájékoztatási és vallásügyi titkárhelyettes kiemelte, „november 25. megünneplésével a mai nemzedékek bebizonyítják, hogy tisztelik azt, amit a dicső ősök bölcsességüknek és határozottságuknak köszönhetően kiharcoltak, s lehetővé tették, hogy ma ilyen körülmények között élhessünk”. 
Emlékeztetett rá, hogy az egész idei év „Vajdaság Szerb Királysághoz való hozzácsatolása 100. évfordulója jegyében telik majd, amiről a tartományi kormány Igor Mirović elnökkel az élen már korábban döntött”.
Prof. dr. Ljubomirka Krklјuš történésznek pedig volt képe azt állítani, hogy
„a hozzácsatolásról szóló határozat egy olyan történelmi korszak kezdetét jelentette, amely szabadságot és haladást hozott az akkori Dél-Magyarország népeinek.”
A „közvita” résztvevői természetesen egyetértettek azzal, hogy november 25-én legyen Vajdaság Napja.
A VMSZ egy pillanatig sem próbálta-próbálja magakadályozni a délvidéki magyar tragédia megünneplését és a nemzettársaink súlyos megalázását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése