2018. április 19., csütörtök

A horvát állami vezetés elítélte Vojislav Šešelj szerb radikális politikus tettét

A horvát állami vezetés élesen elítélte, hogy a szerb ultranacionalista Vojislav Šešelj szerdán a belgrádi képviselőházban szidalmazta a horvát parlamenti küldöttséget, majd megtaposta a horvát zászlót, ami miatt a delegáció megszakította kétnaposra tervezett útját és visszatért Zágrábba.

 Gordan Jandroković

Gordan Jandroković házelnök, a küldöttség vezetője sajtótájékoztatóján a horvát fővárosban elmondta: a parlament bejáratánál voltak, amikor meghallották, hogy Seselj sértegeti és szidalmazza őket. Majd azt is megtudták, hogy a radikális politikus letépte a horvát zászlót az épületről, megtaposta és megpróbálta széttépni. "Mivel tettével csúnyán és ocsmány módon aláásta a horvát állam szimbólumának tekintélyét, ezért közösen úgy döntöttünk, hogy visszatérünk Zágrábba" - hangsúlyozta, majd hozzátette: az állam méltóságának az első helyen kell állnia.
Az esetet elítélte Kolinda Grabar-Kitarvić horvát államfő és Andrej Plenković kormányfő is.
Az elnök úgy vélte: a horvát házelnök döntése az egyedüli lehetséges válasz volt "egy elítélt háborús bűnös őrjöngésére", akit az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) április 11-én emberiesség elleni bűncselekmények miatt tíz év börtönre ítélt a szerbiai horvát népcsoport tagjainak "deportálására és üldöztetésére való felbujtásáért". Üdvözölte továbbá a szerb legfelsőbb vezetés reakcióját; Maja Gojković szerb házelnök és Ana Brnabić kormányfő is elítélték Šešelj viselkedését.
Plenković szerint a hivatalos út megszakítása megfelelő válasz volt egy ilyen provokációra. Ugyanakkor - mint mondta - nem elégedett, hogy egy jól előkészített találkozón került erre sor. "Elvárom Szerbiától, hogy elhatárolódjon a történtektől, és miután újra kialakul a párbeszéd, meglátjuk, hogyan tovább" - húzta alá.
Sajtóhírek szerint a jegyzéket, amelyben Horvátország a legerélyesebben tiltakozik a diplomáciai incidens ellen, Mira Nikolić zágrábi szerb nagykövet volt hajlandó átvenni.

A horvát küldöttség délelőtt a szerb parlamentben volt, ahol Gordan Jandroković és Maja Gojković találkozója volt. Az incidensre távozásuk előtt történt. A horvát parlament elnöke még találkozott volna Jadranka Joksimović uniós ügyekért felelős szerb miniszterrel, valamint megnyitotta volna a horvát gazdasági kamara belgrádi kirendeltségét is. Csütörtökön fogadta volna Ana Brnabić kormányfő és Aleksandar Vučić államfő, majd Szabadkára látogatott volna, hogy találkozzon a szerbiai horvát kisebbség képviselőivel.(MTI) 
https://www.vajma.info/cikk/szerbia/25822/A-horvat-allami-vezetes-elitelte-Vojislav-Seselj-szerb-radikalis-politikus-tettet.html 2018. április 18. [23:24]A TÖRTÉNELMI TALÁLKOZÓ FÉLBESZAKADT

            Eredetileg kétnapos látogatásra érkezett Szerbiába Horvátország küldöttsége. Fél nap után távozott is. Gordan Jandroković parlamenti elnöknek minden oka megvolt erre. A doktori címmel rendelkező parlamenti képviselő, az ultranacionalista, magát csetnikvajdának nevező Vojislav Šešelj radikális képviselőtársával a fővárosi képviselőházban először megtaposta a horvát zászlót, majd beviharzott abba a terembe, ahol a horvát küldöttség tartózkodott, és keményen sértegette, szidalmazta a társaságot. B.szom az usztasa anyátokat – köszöntötte a vendégeket. A biztonsági szolgálat meg nem intézkedett időben. Öten nézték a háborús bűnös őrjöngését. Biztosan másért kapják a fizetésüket…


            Maja Gojković, a szerb parlament elnöke még fogadta a szomszédos ország parlamenti elnökét, de a további megbeszélésekre már nem került sor az incidens miatt. A történelminek nevezett találkozó azért érdekes, mert az 1991-1995-ös délszláv háborúk óta most érkezett először horvát házelnök hivatalos látogatásra országunkba. Szépen is fogadták, ki tudja, mikor jön megint… Elmaradt a horvát gazdasági kamara belgrádi kirendeltségének a megnyitója is.
            Még sokan emlékszünk, hogy az elnökasszony és Šešelj vajda is ugyannak a pártnak a tagjai voltak. Hű barátjuk volt a volt államelnökünk és a mostani is. Csak azután széthúzták a babarongyot… A róka csak a szőrét változtatja, de a természetét nem… Nem tudom, hogy köszöntené  Šešelj a magyar nagyfőnököt hazánkban… Összeborulnának? Megkínálná egy szendviccsel?
            Maja Gojković közleményt adott ki, melyben elítéli képviselőtársa viselkedését. Elítéli Annácska is. A radikális párt közleményében leírják a tényeket, és büszkék elnökükre a viselkedéséért. Semmi elhatárolódás, semmi szégyenérzet, bocsánatkérés nem szerepel a sajtóhoz eljuttatott írásukban. Ez a normális, szerintük.


            A szerb szélsőjobboldali politikus nem először bánt tiszteletlenül a horvát nemzeti jelképpel, 2015-ben fel is gyújtotta a horvát zászlót. És ez a barátságos ember ott ül a parlamentben, osztja az észt. És valamilyen oknál fogva megteheti, hogy ő és párttársai is tiszteletlenül bánjanak mindenkivel, akivel csak akarnak. Káromkodhatnak, sértegethetnek, üvöltözhetnek, fenyegetőzhetnek. Büntetést sem rónak ki rájuk, pedig szerintem, csak találnának rá valahol, valamilyen törvényt… Hogy okoztak egy kis diplomáciai galibát, édes Istenem, megesett…
            Šešelj kis tanítványa, a mostani nagyfőnökünk még nem szólalt meg az ügyben. Biztosan lesz rendkívüli sajtótájékoztató, ahol majd elmondja, hogy őt is micsoda támadások érik mindenfelé, meg lesz szó Koszovóról, meg a GDP-ről, az MMF-ről, és hogy milyen jól élünk… Fujjj…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése