2012. március 25., vasárnap

Gligorov: Szerbia nehezen fogja visszafizetni adósságait

Szerbia eladósodása jelenleg olyan mértékű, hogy aligha elképzelhető, hogy ezeket az adósságokat vissza tudja fizetni, hacsak jelentős mértékben nem gyorsítja fel a gazdasági növekedést, véli Vladimir Gligorov (a képen), a bécsi székhelyű nemzetközi gazdasági intézet munkatársa.
Gligorov az újvidéki Dnevniknek adott interjújában kifejtette, nem mellékes az sem, hogy mekkora kamat mellett adósodik el az ország, s amennyiben ez jelentősen magasabb, mint az adott ország gazdasági növekedése, akkor ez azt jelenti, hogy nem lesz nemzeti jövedelem, amiből az adósságot vissza lehetne fizetni.
„Szerbia jobb helyzetben van, mint Görögország, mert nem kell ismét recesszióba süllyednie. Jobb helyzetben van az egykori Argentinánál is, mert flexibilis árfolyama van. De felettébb hitvány szociális helyzetben van és politikailag irányvesztett”, értékelt Gligorov.
Miroljub Labus nemrégi javaslatával kapcsolatban, miszerint Szerbiának teljes egészében át kellene állnia az euróra, Gligorov azt mondta, nem egészen világos, mit is gondolt ezzel Labus elérni.
„Makrogazdasági szempontból, amennyiben a jövedelmek, mindenek előtt a bérek és a nyugdíjak nincsenek euróindexhez kötve, úgy a monetáris és a fiszkális politika nem tehetetlen. Ebben a pillanatban, a dinár jelentős devalválása után, a munka ára az euróhoz viszonyítva jelentősen csökkent, ami azt jelenti, hogy legalább ezen az alapon megnőtt a versenyképesség”, mondta Gligorov.

http://www.vajma.info/cikk/szerbia/16386/Szakerto-Szerbia-nehezen-fogja-visszafizetni-adossagait.html, 2012. március 25. [16:38]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése