2012. március 5., hétfő

Megrongálták a gádori emlékhelyet


Vandál támadás érte Gádoron (Gakovo) a második világháborút követően a faluba internált németek tömegsírjának emlékhelyét. A fehér márványtáblák sarkait letörték, máshol felületi sérüléseket okoztak az emléktáblákon. Az emlékhely annak a 8600 nevesített, és mintegy ezer ismeretlen áldozatnak a nyughelye fölött emelkedik, akik a gádori gyűjtőtáborban az embertelen körülményeknek és bánásmódnak estek áldozatul 1945-ben, éhen haltak, vérhasban pusztultak el, vagy agyonlőtték őket.
– Néhány napja fedeztük fel a rongálást. A vandálok iszonyatos erővel és komoly szerszámokkal eshettek neki az emléktábláknak, mert méretes darabokat sikerült letörniük a vastag márványból. Amikor bejelentettem a rendőrségen az emlékhely meggyalázását, azt a választ kaptam, hogy már értesültek az esetről. A Német Nemzeti Tanács ma foglal állást a rongálás kapcsán – nyilatkozta lapunknak Beck Antal, a zombori Gerhard Német Humanitárius Egyesület elnöke.
Az emlékhelyet nyolc évvel ezelőtt emelték, egy alkalommal valaki filctollal ráfirkált az emléktáblára, ezen kívül korábban nem érte egyéb támadás...

JJ

Magyar Szó, 2012. március 5., 4. o.
(Fotó: Beck Antal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése