2012. március 15., csütörtök

Március 15.

A Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe – Az 1848-as forradalom és szabadságharc kezdetének napja [Nacionalni praznik Republike Mađarske – prvi dan revolucije i borbe za slobodu 1848. godine / (First) Day of 1848 Hungarian Revolution – National holiday in Hungary]

Március 15 a modern parlamentáris Magyarország megszületésének a napja. Az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. 1989-ben először volt munkaszüneti nap. 1990-től hivatalos nemzeti ünnep, és ezen a napon osztják ki a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.








A magyar sajtó napja (Dan mađarske štampe / Day of the Hungarian Press)


A Magyar Sajtó Napját 1990 óta ünnepeljük március 15-én, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékét: a Tizenkét pontot és a Nemzeti Dalt.









Fogyasztóvédelmi világnap [Svetski je dan (zaštite) potrošača / World Consumer
(Rights) Day]


A Fogyasztóvédelmi Világnapot 1983-tól annak emlékére tartják meg, hogy John F. Kennedy amerikai elnök 1962-ben ezen a napon hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot összefoglaló történelmi nyilatkozatot. Ennek a nyilatkozatnak köszönhetően került nemzetközileg elismerésre a kormányok és az Egyesült Nemzetek Szervezete által az a tény, hogy minden állampolgár fogyasztóként alapvető jogokkal rendelkezik.
Az évek folyamán ezeknek a jogoknak száma nyolcra szaporodott, alapját képezve a Fogyasztóvédelmi Világszervezet munkájának.
A fogyasztóvédelmi jogok a következők: az alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog; a veszélyes termékek és eljárások ellen való tiltakozás joga; a megfontolt választáshoz szükséges tények ismeretének joga; a különféle termékek és szolgáltatások közötti választás joga; a kormány irányelveinek meghatározásába és a végrehajtásba való beleszólás joga; a jogos panaszok tisztességes rendezéséhez való jog; a tájékozott és tudatos fogyasztóvá váláshoz szükséges ismeretek és tudás elsajátításához való jog és a jog az egészséges és elviselhető környezetben való élethez.


A rendőri erőszak elleni nemzetközi nap (Međunarodni dan protiv policijske brutalnosti / International Day Against Police Brutality)

Ennek a napnak a megtartására 1997-ben került sor, a svájci anarchista Black Flag (Fekete Zászló) egyesület kezdeményezésére, annak emlékére, hogy 1996. március 15-én az ottani rendőrség egy 11 és egy 12 éves gyermeket brutálisan megvert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése