2012. március 8., csütörtök

Március 8.

Nemzetközi nőnap (Međunarodni dan žena / International Women’s Day)

A nemzetközi szocialista nőmozgalom II. konferenciáján, 1910 augusztusában, Koppenhágában határozták el, hogy megemlékeznek arról a 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnőről, akik 1857. március 8-án New Yorkban béregyenlőségért és munkaidő-csökkentésért sztrájkoltak. Magyarországon 1914-ben ünnepelték először.


A nők jogainak és a nemzetközi béke ENSZ napja (Dan ženskih prava i međunarodnog mira UN / United Nations Day for Women’s Rights and International Peace
)

Az ENSZ az 1975-ös évet a nők nemzetközi évének nyilvánította, 1977. december 16-án pedig a Közgyűlés – a 32/142-es számú határozattal – felhívta a tagállamokat, hogy minden évben – történelmi és nemzeti hagyományaiknak megfelelő időpontban – rendezzenek nőnapot. A szervezet a legelterjedtebb dátumot, március 8-át választotta, de ezt nem tette kötelező érvényűnek. A nemzetközi nőnap elnevezést azonban nem vette át, hanem átkeresztelte a nők jogainak és a nemzetközi béke ENSZ-napjának.


Március második csütörtökje
A vese világnapja (Svetski dan bubrega / World Kidney Day)


A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította.
A Vese Világnapra 2012-ben immár hetedik alkalommal kerül sor, ezúttal március 8-án. A 6 kontinens több mint 100 országában megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Adj vesét, hogy életet adhass”.
A Vese Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy világszerte csökkentse a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.
Jelenleg az európai népesség legalább egytizede érintett a vese valamilyen problémájában, miközben az érintettek nagyobbik része egyáltalán nem tud problémája létezéséről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése