2013. január 19., szombat

A kollektív bűnösség eltörlése várható



Glatz Ferenc: Közös érdek a szerb-magyar megbékélés


A szerb parlament még tavasszal eltörölheti azt a törvényt, amely korábban kollektív háborús bűnössé nyilvánította három délvidéki település lakosságát. A döntésre csaknem hét évtizede várnak az ott élő magyar családok.
1944 telén és 1945 tavaszán becslések szerint több tízezer ártatlan magyart mészároltak le a bevonuló szerb partizáncsapatok a Vajdaságban, a halottak pedig a mai napig jelöletlen sírokban fekszenek. A szerb kormány egyelőre nem ismerte el, hogy népirtás történt.
A Délvidéki Kutató Központ vezetője úgy fogalmazott: azon dolgoznak, hogy mindkét nemzet megismerhesse a valós történelmi eseményeket. Zakar Péter a Kossuth Rádióban azt mondta: a szerb és magyar tudományos közéletnek együtt kell számot vetnie ezzel a múlttal.
A történelem valós bemutatása ahhoz a megbékéléshez is hozzájárulhat, amelyre mindkét országnak szüksége van – állítja Glatz Ferenc történész. Ha nem tudunk megegyezni a történelmünk vitás kérdéseiről, akkor képtelen leszünk kihasználni azokat az előnyöket, amelyeket az Európai Unió délkelet-európai kiterjesztése hoz – tette hozzá.
Csurog közelében csaknem 3000 ártatlanul meggyilkolt magyart temettek tömegsírba. A tervek szerint áprilisban közösen hajt itt fejet a szerb és a magyar államfő, de az 1942-es szerb áldozatokról is megemlékeznek.
(Kossuth Rádió)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/14747/A-kollektiv-bunosseg-eltorlese-varhato.html,2013. január 18. [22:10]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése