2013. január 28., hétfő

Szögek a zsákban



Minden rossz (indulat) felszínre került, amint megpiszkálták az alig fél éve regnáló új városi hatalom döntését, amellyel Újvidéken a városi autóbuszokon az eddigi feliratokat cirill betűsekre váltották fel. Hatalom- és erődemonstrálás, a város lakóinak egy része iránti durva arrogancia példátlan gyakorlása lett az egészből. Holott, a városban alakult újféle koalíció, ezúttal a polgármestert adó Szerb Haladó Párttal, és a városi közlekedési vállalat irányítását megkaparintó, Koštunica-vezette Szerbiai Demokrata Párttal az élen először csupán arra hivatkozott, hogy mindezt Szerbia Alkotmányának, a törvényeknek és a város alapszabályának betartása címén tette. Az indok szerint azzal a céllal, hogy megőrizze a szerbek „ősi“ írásmódjának a hagyományát, és éltesse a szerb tradíciót – hol máshol, mint a szerb Athénban (az eredetileg Budapesten megalakult Szerb Matica székhelyén, vagyis Neoplantában, Neusatzban, Újvidéken és persze Novi Sadon). Bár maradtak volna mereven az alkotmány- és törvényvédő indoknál az érintett városatyák és az érintett pártok, és ne részletezték volna a hátteret, mert a kilencvenes éveket idéző sok kellemetlen érzéstől sok embert megkíméltek volna! De amint megszólaltak, kibújt a szög zsákból.
Ha egy hatalom nem mindenkinek tetsző döntését kritizálják, demokráciában normális dolog. Aki hatalmat gyakorol, szokjon hozzá, hogy bírálják, és olykor higgye el, hogy a bírálatok jó ügyet is szolgálnak. Például, ezúttal jó ügy a többnemzetiségű város hagyományai melletti kiállás, annak hangoztatása, hogy a cirill írásmód mellett jól megférhet más írásmód is. De jó ügy mindenekelőtt a város minden nemzetéhez tartozó emberek iránti alázat igénye, amit politikusoktól, főként polgármesterektől elvár az ember.
Ehelyett a cinizmus magasiskoláját is felülmúlva az egyenjogú nyelvhasználatra való hivatkozásokra (Újvidéken a magyar, a szlovák és a ruszin is hivatalos nyelv) válaszul Borko Ilić polgármester odavetette, hogy a magyarok a városban nem érik el a 15 százalékot... Olyan nyilatkozat volt ez, ami történelmi kontextusba helyezve az átgondolt nemzeti tisztogatás célzatára utal, amely, íme, végre beteljesedett: míg Újvidéken 1961-ben csaknem 24 ezer magyar élt, és a város lakosságának a 23,24 százalékát alkotta, addig lám, sikerült elérni, hogy 2002-ben nem egész 16 ezren legyenek, és számarányuk 5,24 százalékuk legyen. Negyven év kiváló eredménye ez egy szerb többségű városban! Ezzel nyíltan dicsekedni az újabb tíz év „eredményeit“ hozzátéve, - és nem tudomásul venni a szerzett jogokat és a lakosság nemzetiségi arányának erőszakos megváltoztatását tiltó jogi és erkölcsi normákat nem más, mint a leigázási politika nyílt hirdetése.
De sokkal „érdekesebb“ ennél, hogy a városelnök Miloš Vučević a négy magyar párt és hét civil szervezet hozzá intézett nyílt levelére nem válaszolt. Ingatag igazának tudatában a Szerb Haladó Párt városi bizottsága mögé bújt. Pedig a Tanjug által interpretált közlemény szerint a polgármester „a demokráciáért, a toleranciáért és a nemzetek közötti együttműködésért folyó harc“ igazi katonája, amire azonban rácáfol a további szöveg. A Tanjug által interpretált közleményben ugyanis a haladók támadnak, sok mindent felhoznak, csak éppen a lényegre nem válaszolnak: hogy a cirill mellett miért nem férhet meg legalább a latin betűs felirat. (Hogy ne térjek a bocsánatkérésre felszólító nyílt levelet aláíró pártok egyikével kapcsolatos csúsztatásra, azaz a Magyar Remény Mozgalomra vonatkozó megjegyzésre, amely szerint „önkéntes csapatokat“ szervez, holott csak civil járőröket szorgalmazott a „kisértékű“ lopásokkal is kínzott elszegényedett falusi magyar lakosság védelmére. Mert ugye, a magyarok elleni újabb uszítás témájára ez már maga megérne egy külön elemzést.)
A dolgok jelenlegi állását nézve az egésznek egyetlen jó hozadéka van, az is csupán informatív jellege folytán. A haladók ugyanis kimondják: a VMSZ-el jól együtt tudnak működni. A január 25-ei keltezésű közleményből ezzel közvetve választ kapunk arra, hogy Pásztor István, a VMSZ és a vajdasági parlament elnöke az újvidéki razzia évfordulóján miért nem koszorúzhatott a hivatalos részben: nyilván nem azért, mert a VMSZ elnöke, hanem azért, mert a Vajdasági Képviselőházé is. De ami e mögött áll, az már más téma és más kapcsán kerül majd felszínre.
 
Friedrich Anna
http://www.vajma.info/cikk/rozsautca/189/Szogek-a-zsakban.html, 2013. január 27. [22:25]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése