2013. január 28., hétfő

Új temerini eset: Aláírásgyűjtés a bírónő leváltásáért! + Petíció



Aláírásgyűjtésbe kezdtek a legutóbbi temerini incidens miatt vizsgálati fogságban lévő fiatalok szülei. Azt szeretnék elérni, hogy másik bíró tárgyalja az ügyet, és hogy az eljárás a fiatalok anyanyelvén, magyarul folyjon. A tavaly októberben, Temerinben történt incidens kapcsán nemzeti, faji, vallási gyűlölet és türelmetlenség szításával vádol az ügyészség három temerini, két adai és egy óbecsei fiatalt. A vádirat szerint másokat is veszélyeztettek tettükkel, ezért a bűncselekmény súlyosabb változatát említik, amiért 1 és 8 év közötti börtönbüntetést ír elő a büntetőtörvénykönyv. Az ügy tárgyalásához azt a horvát nemzetiségű bírónőt rendelték el, aki 9 évvel ezelőtt összesen 61 év börtönbüntetést rótt ki a temerini fiúk néven közismerté vált 5 fiatalemberre. Az októberi incidens miatt előzetes letartóztatásban lévő fiatalok szülei most aláírásgyűjtésbe kezdtek.
Orosz István, Attila és Róbert édesapja: „Az aláírásgyűjtéssel kérjük, hogy a bíróság cserélje le a bírónőt, és hogy magyarul, a gyerekek anyanyelvén folytatódjon a tárgyalás.”
Kicsordulnak a könnyei Apatócki Magdolnának, az előzetesben lévő Flórián édesanyjának, amikor a fiáról kezd beszélni. Majd zaklatott lesz, amikor arról esik szó, hogy fia ártatlanul van bent, hiszen részt sem vett a verekedésben. „Egyáltalán nem vett részt a verekedésben. Mondja is: nem is kapott ütést senkitől, nem is adott senkinek sem ütést. Anyu ne félj – azt mondja –, nincs mitől félni. Én nem adtam, nem kaptam verést, mégis itt vagyok.”
Koperec Csongor szülei azt mondják, hogy az ő fiukat is ártatlanul zárták be, hiszen az incidenskor nem is tartózkodott a szórakozóhelyen. Nagyon nehéz, mondják mindketten, de bíznak abban, hogy kiderül az igazság.
Koperec Nándor, Csongor édesapja: „Én az igazságban bízok még mindig, bár nem tudom, hogy van-e, de… Meg Istenben hiszek!”
Bozóki Antal újvidéki ügyvéd képviseli Koperec Csongort. Azt mondja, hogy védence nem volt ott az incidens helyszínén, amit tanúk is bizonyítani tudnak. „Ezt az előzetes eljárás során tanúk is bizonyították, tehát a mi véleményünk szerint teljesen jogalap nélkül van az előzetes letartóztatásban.”

A szülők remélik, hogy sikerül kieszközölniük a bírócserét, és hogy az ügy tárgyalása magyar nyelven folyik majd. Az erre vonatkozó petíciót az érintett családoknál lehet aláírni, Délvidék több településén és az interneten is. 

A szülők felhívása:
Mint a hét bebörtönzött adai, óbecsei és temerini fiú szülei, hozzátartozói (gyerekeinket nemzeti, faji és vallási türelmetlenség szításával vádolja az Újvidéki Kerületi Ügyészség), felhívjuk a nyilvánosság figyelmét arra, hogy hamarosan tárgyalásra kerülő ügyünkben nemrégiben kinevezték a bírói tanács elnökét, Zdenka Stakić személyében. Zdenka Stakić bírónő 2005-ben hozott ítélete a „temerini fiúk” néven elhíresült ügyben, majd a 2007-ben kialakult, nevéhez is fűződő botrány, amiért az akkori szerb igazságügyi miniszter Dušan Petrović is leváltását követelte, megkérdőjelezi ebben az esetben is az eljárás tisztességességét és pártatlanságát. Már az „új temerini fiúk“ néven elhíresült eset vizsgálati eljárásában is számos hibát lehet felfedezni, még laikus (nem jogász) szemmel tekintve is. Mivel az előbbiekben említett bírónő ismert az elfogultságáról, fennáll a veszélye annak, hogy ismét részrehajló módon fog ítélkezni és aránytalanul szigorú büntetést kiszabásával sújtja a fiatalokat.
Az említett és megalapozott tényekből kiindulva követeljük az Újvidéki Kerületi Bíróság elnökétől, hogy haladéktalanul nevezzen ki új bírót a tárgyalás lefolytatásához. Ellenkező esetben viszont kérjük, hogy a védelem teljes egészében obstruálja a tárgyalást. Felettébb gyanús számunkra az is, hogy az ügy egyetlen szerb gyanúsítottját nemrégiben szabadlábra helyezte a bírói tanács, társait pedig akik (legalább 10-15 szerb nemzetiségű fiatal) üldözőbe vették és ütlegelni kezdték a szórakozóhelyről hazafelé tartó magyar fiatalokat, még be sem idézte a rendőrség. Laikus szemmel is látható, hogy egy koncepciós per van készülőben, ezért szükséges ennek a mihamarabbi megakadályozása! Bízunk abban, hogy a jogszabályok az igazságszolgáltatás ítélőszéke előtt Szerbia minden polgára egyaránt érvényesek. Követeljük a tisztességes eljáráshoz való jog és a jogszabályok nemzeti hovatartozástól független, tárgyilagos és egyforma alkalmazását! Ellenkező esetben kénytelenek leszünk megtenni a szükséges jogi lépéseket az ügyben!


Tisztelettel,

A szülők és hozzátartozók

A petíció szövege:
Én, mint alulírott támogatom Zdenka Stakić bírónő kivételezését, akit a közelmúltban a bírói tanács elnökének neveztek ki hét adai, óbecsei és temerini magyar fiatal ügyében, akiket nemzeti, vallási és faji gyűlölet szításával vádol az ügyészség. Véleményem szerint Szerbia minden polgára egyenlő bánásmódra és tisztességes eljárásra jogosult, így ezek a magyar fiatalok is. Zdenka Stakić bírónő 2005-ben hozott ítélete a „temerini fiúk” néven elhíresült ügyben, majd a 2007-ben kialakult, nevéhez is fűződő botrány, amiért az akkori szerb igazságügyi miniszter Dušan Petrović is leváltását követelte, megkérdőjelezi ebben az esetben is az eljárás tisztességességét és pártatlanságát. Mint alulírott, követelem a bírói tanács elnökének kizárását és másik (tiszta múlttal rendelkező) bíró kinevezését!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése