2013. január 25., péntek

Mi lesz az építőhellyel?



A szabadkai Népszínház építésén és rekonstrukcióján dolgozó kivitelező január végén elpakol, ha a beruházó nem rendezi a tartozását


A Yumol építővállalat arról értesítette Ljubica Risztovszkit, a szabadkai Népszínház igazgatónőjét, hogy ha a beruházó nem fizeti ki a tartozását, akkor január 31-én elhagyja az építőhelyet. Ez pedig azt jelenti, hogy a még ott lévő szerszámokat elpakolja, a palánkokat lebontja és körülbelül olyan látvány marad a város központjában, mint a Nyári Mozi betonváza, amely több mint 20 éve éktelenkedik a Szabadegyetem mögött.
Ljubica Risztovszki igazgatónő kérdésünkre elmondta, azonnal értesítette a művelődési minisztériumot, a tartományi kormányt és Szabadka város vezetőségét is a helyzetről. 
– A 2006-ban megkötött szerződés szerint a beruházó ez a három fél. Én mint a színház igazgatója nem tudom felvállalni, hogy az építkezéssel vagy az építőhely körül kialakult problémákkal foglalkozzak, mert akkor veszélybe kerül a színház alaptevékenysége. A napokban a tartományi Nagyberuházási Alap elnöke fogadott, hogy megbeszéljük a problémát. Ugyanis a színház építése nem állt le, hanem szünetel, mert abban az esetben, ha a munkálatok megszakadtak volna, ez azt jelentené, hogy át kellett volna adni az építőhelyet, elszámolni az eddig elvégzett munkával. Mindez nem történt meg. Már korábban, 2011 szeptemberében is panaszkodott a kivitelező, hogy ha a beruházó nem fizeti ki az építőhely fenntartási költségeit, akkor kénytelen lesz elbontani a palánkokat és elhagyni a területet. Nos, akkor a város vállalta a havi 400 ezer dinár fizetését, ami az áramszámlára, az ott lévő őr munkabérére, a daru fekbérére, a talajvíz állandó kipumpálására és más egyéb kiadásokra kellett. Tavaly áprilisig ki is fizették ezt a havi összeget, ám azóta nem kapott a kivitelező pénzt, és azt mondta, nem tudja tovább hitelezni az építőhely fenntartását. Ezért az a döntés született, hogy január 31-én Szabadkára látogat a Nagyberuházási Alap igazgatója és a város vezetőségével együtt megbeszéljük a következő lépéseket. Azt is, hogy hogyan, miként és mikor lehet folytatni az építkezést – mondta a Népszínház igazgatónője.
Kérdésünkre Ljubica Risztovszki azt is elmondta, hogy az építőhelyről eltűnt 400 ezer tégla ügye eljutott a bíróságig. Eddig már két tárgyaláson vannak túl. Mint ismeretes, az igazgatónő feljelentést tett ismeretlen személy ellen, amikor kiderült, hogy eltűnt a 400 ezer bontott tégla, amely az épület védett részének rekonstrukciójához kell. Most a Pannongrad cég tulajdonosának örököseivel folyik a pereskedés. Egyelőre ítélet még nem született. Időközben az év elején az igazgatónő még egy feljelentést tett ismeretlen személy ellen, amiért a Pannongrad 12 milliós váltóját nem aktivizálták, és nem fizették ki vele a 400 ezer tégla értékét.
Megkérdeztük, hogy a vizsgálati fogságban lévő Kasza József maradt-e a színház igazgatóbizottságának elnöke. Az igazgatónő azt válaszolta, hogy az igazgatóbizottságot és a felügyelőbizottságot is a tartomány nevezi ki, a színháznak nincs ilyen hatásköre, hogy valakit leváltson vagy kinevezzen.

A felvételen: A Népszínház félig kész épülete rányomja bélyegét a korzó hangulatára
Magyar Szó, 2013. január 24., 1. és 8. o. és
http://www.magyarszo.com/hu/1860/kultura/91064/Mi-lesz-az-%C3%A9p%C3%ADt%C5%91hellyel.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése