2013. január 27., vasárnap

Még a verbászi keresztrongálásról



Közlemény

A Keskenyúton Alapítvány elítéli a verbászi temetőben lévő tömegsírnál állított kereszt megrongálását.
Az alapítvány, mint a keresztállítás egyik szervezője tájékoztatja a közvéleményt, hogy a néhány szerbiai hírforrásban megjelent hírrel ellentétben a keresztállítás a teljes nyilvánosság előtt, 2012. november 3-án, a déli órákban zajlott le, mintegy ötven személy jelenlétében, a helyi katolikus templomban, a II. világháború összes délvidéki áldozatáért mondott engesztelő szentmisét követően.
Az 1944-es  verbászi ártatlan áldozatok emlékére szervezett megemlékezést a szervezők jó előre meghirdették, és bejelentették az önkormányzatnál. Több délvidéki párt és civil szervezet képviselője mellett jelen voltak az áldozatok leszármazottai közül is néhányan, olyanok is, akik közel hét évtizeddel a titokban végrehajtott tömegmészárlás után végre le tudták győzni félelmüket. Emlékező beszédet többek között Kiss Antal, a brüsszeli HUNINEU iroda vezetője mondott. 
Az emléktáblán olvasható évszámok az ártatlan áldozatok likvidálásának (1944), és a keresztállítás (2012) évére utalnak.  
A megemlékezésről több szerbiai és magyarországi országos média is beszámolt. http://keskenyut.hu/page/234/art/709/akt/1/html/kegyeletadas-verbaszon.html
Budapest, 2013. január 26.
Cseresnyésné Kiss Magdolna kuratóriumi elnök (információ: +36 30358 0901)

Vajdasági Magyar Demokrata Párt, HÍRLEVÉL, XI. évf. 18. szám, 2013. január 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése