2013. március 6., szerda

Március 6.



Leonóra napja.
Az Eleonóra önállósult rövidülése, amely az arab Ellinor névből származik. Jelentése: isten az én világosságom.
1475 – Caprese-ben megszületett Michelangelo Buonarroti olasz festő, szobrász, építész és költő, aki az érett reneszánsz mestere és a barokk művészet atyja volt. (Dávid, Piéta).
1967 – Meghalt Kodály Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, zenetudós, népzenekutató, zenepedagógus.
1619 – Megszületett Cyrano de Bergerac, aki hosszú orráról volt ismert. Színdarabokat írt, legismertebb műve: Utazás a Holdra.
1853 – Velencében, a Teatro La Fenicében bemutatták Giuseppe Verdi Traviata című háromfelvonásos operáját.
1867 – Meghalt Hild József építész.
1899 – Felix Hoffmann szabadalmaztatta az aszpirint.
1927 – Megszületett Andrzej Wajda lengyel rendező, akinek legismertebb filmjei: a Hamu és gyémánt; A vasember; A márványember, valamint a Bűn és bűnhődés.
1928 – Aracatacában megszületett Gabriel García Márquez kolumbiai író, regényíró, elbeszélő, aki 1982-ben irodalmi Nobel-díjat kapott „regényeiért és elbeszéléseiért, melyekben fantasztikum és valóság ötvöződik mesterien, s mert a sajátos képzeletvilágú művek révén ábrázolja földje életét és konfliktusait”.
1937 – Megszületett Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova-Nyikolajeva, az első női űrhajós.
1944 – Cambridge-ben megszületett Dave Gilmour brit rockgitáros, énekes, zeneszerző és szövegíró, aki 1968-tól a Pink Floyd együttes tagja volt.





Március 6. – Energiatakarékossági világnap
Március 6-án tartják az energiatakarékossági világnapot, amelyet Magyarországon 2000 óta rendeznek meg, hogy a környezettudatosságra, fenntarthatóságra hívják fel a figyelmet.
A Világon az egyik legnagyobb gond, mely sürgős megoldásra vár, az energiaforrások kimerülése és az energia árak kíméletlen emelkedése. Ezért fontos feladat, hogy újabb lehetőséget találjunk az energia gazdaságos és környezetkímélő felhasználására.
A március 6-án, az Energiatakarékossági világnap programja nemcsak arra hívja fel figyelmünket, hogy törődjünk önmagunkkal, hanem a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra is. Egyre fontosabb témává válik az energiatakarékosság, és a megújuló energiaforrások, de hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy valóban odafigyeljenek a környezettudatos életmódra? Március folyamán világszerte rengeteg energiatakarékosságra bíztató programot szerveznek, a gyermek rajzversenyektől kezdve a Föld elsötétítéséig.
Idén ezen a napon a magyar parlamentben átadásra
kerülnek az Energiatudatos Vállalat címek, valamint az Energiahatékony Vállalat díjak.

MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése