2013. március 10., vasárnap

SZÉKELYFÖLDÉRT EGYÜTT A NEMZET!



A Székely Nemzeti Tanács felhívására 2013. március 10-én, vasárnap délután, Marosvásárhelyen, a Postaréten gyülekeznek a székelyföldi magyarok, hogy emlékezzenek a Habsburg monarchia által 1854-ben kivégzett Székely Vértanúkra, akik a Székely Nép szabadságáért szerveztek felkelést. A 159 évvel ezelőtti megtorlás a székely nép szabadságának vérbe fojtására irányult. A most vasárnapi megemlékezések arról is szólnak, hogy sem a kisebbségben élő európai népekről, sem Székelyföld magyar-ajkú lakosságáról soha többé ne lehessen részvétele nélkül és akarata ellenére dönteni. Ez utóbbi egyetlen lehetséges eszköze Székelyföld területi autonómiájának kivívása. A Romániában, a közeljövőben tervezett közigazgatási „reform” súlyos fenyegetést jelent a Székelyföldön élő, őshonos, magyar közösséget megillető kollektív, önigazgatási jogokra, ami ellen fel kell emelnünk a szavunkat.

Ezért azonos napon és órában, 2013. március 10-én, 16:00 órakor Budapesten, a román nagykövetség mellett, a XIV. kerületi Izsó utcába szimpátia-tüntetést hirdetünk.
Hívjuk mindazokat, akik számára fontos, hogy székely testvéreink, az európai népek közösségének szabad állampolgáraiként, anyanyelvüket és hagyományaikat és kultúrájukat megőrizve, ősi szülőföldjükön, szabad emberként alakíthassák a jövőjüket, a nemzeti kisebbségek számára biztosított nemzetközi garanciákkal.

Nyomatékosan kérünk Mindenkit, hogy - a civil rendezvény méltóságának megőrzése és a provokációk elhárítása érdekében – senki semmilyen pártzászlót ne hozzon, párt-szimbólumot ne viseljen! A magyar nemzeti színek mellett, kizárólag az égszínkék alapon, középen arany sávos székely lobogót lobogtassuk mindannyian! A rendezvény színes, kulturális programja keretében neves előadóművészek is fellépnek. A rendezvény nyílt és ingyenes, a biztonságról a rendezők és a nemzeti rendőrségünk gondoskodik.
Marosvásárhely és Budapest mellett, Magyarországon még Szolnokon, Keszthelyen és Sárospatakon, külföldön pedig legalább további nyolc európai és két tengerentúli államban, összesen tizenkettő városban szerveznek párhuzamos szimpátia-tüntetést.

Legyünk sokan és elegen, méltósággal átérezve a már közel egy évszázada nyolc országba szétszórt, határokkal elválasztott, Kárpát-medencei magyarság, kiemelten a székelyföldi testvéreink számára elérkezett történelmi pillanat fontosságát!

Most minden jó szándékú emberre és tettre szükségünk van!

Székelyföldért Társaság
valamint az alábbi társrendező szervezetek
Erdélyi Körök Országos Szövetsége (EKOSZ), Erdélyi Magyarok Egyesülete (EME), Erdélyi Szövetség, Magyarok Világszövetsége, Székely-Hargita Alapítvány, Irány-Csoport Nemzetpolitikai Műhelye

Vajdasági Magyar Demokrata Párt, HÍRLEVÉL, XI. évf. 55. szám, 2013. március 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése