2014. január 24., péntek

Január 24.



Timót napja.
A görög Timotheosz név rövidülése. Jelentése: isten becsülője, Istentisztelő.
41 – Merényletet követtek el Caligula császár ellen Rómában.
458 – I. (Corvin) Mátyást, Hunyadi János ifjabb fiát választották a magyarok királlyá V. lászló halála után az összegyűlt rendek.
1705 – Megszületett Farinelli-Carlo Broschi híres olasz énekes, aki hangszíne miatt a kasztrált melléknevet kapta.
1732 – Megszületett Beaumarchais Pierre Augustin Caron francia író, XV. Lajos francia király pártfogoltja.
1948 – Megszületett Németh Miklós, politikus, aki miniszterelnök volt 1988 és 1990 között.
1957 – Lemezfelvételen rögzítette Elvis Presley a Teddy Bear-t, első nagy sikerét.
1960 – Megszületett Nastasja Kinski, amerikai színésznő, a Párizs, Texas főszereplője.
1965 – Londonban 90 éves korában meghalt Sir Winston Leonard Spencer Churchill brit államférfi, író és költő, aki a nagy II. világháborús koalíció miniszterelnöke volt, 1953-ban irodalmi Nobel-díjat kapott.
1966 – Indira Gandhit megválasztották India miniszterelnökének.
1972 – Meghalt Bóbis Gyula olimpiai bajnok birkózó.

30 éve, 1984. január 24-én került kereskedelmi forgalomba az Egyesült Államokban az első Macintosh személyi számítógép.
Ez az első olyan személyi számítógép, amelyet grafikus felhasználói felülettel és egérrel láttak el, és amelybe szövegszerkesztő és a rajzolóprogramot is beépítettek. Az Apple Computer cég újdonságát a lehető legjobbkor, a piacra dobás előtt két nappal a legnézettebb tévés esemény, az amerikai futballbajnokság döntőjének szünetében sugárzott reklámfilm harangozta be, amelyet Orwell regénye ihletett: egy hősnő és az Apple Macintosh menti meg az emberiséget a Nagy (IBM) Testvértől, így "1984 nem lesz olyan, mint az 1984".
Az Apple 1983-ban megjelent Lisa elnevezésű gépe már rendelkezett grafikus megjelenítővel, de ára miatt (12 ezer dollár) az átlagfogyasztó még az Egyesült Államokban sem engedhette meg magának. A Macintosh már olcsóbb volt, 2495 dollárért kínálták, és a monitorral egybeépített számítógépet elkapkodták a vásárlók, egyszerű használatának, stabilitásának és zseniális formatervezésének köszönhetően rajongótábora világszerte nőtt.
A Macintosh tervezését, megépítését az Apple társalapító vezérigazgatójának, az innovatív Steve Jobsnak (2011-ben elhunyt) tulajdonítják, de valójában csapatmunkában – igaz, az ő irányításával – készült el az új "termék". A találmány születésében, megalkotásában közreműködött Jef Raskin, az Apple akkori minőségbiztosítási felelőse, Dean Hovey tervezőmérnök és Brian Howard, a hardver kifejlesztője. A tervező munka folyamán a kezdetektől fogva "házon belül" a hardvert a szoftverhez, a szoftvert (MacOS) pedig a hardverhez igazították. Raskin ötlete volt például, hogy ellátogassanak a Xerox PARC-hoz, ahol már több tapasztalattal rendelkeztek a grafikus felhasználói felülettel kapcsolatban.
Egy bemutatón találkoztak először a számítógépes egérrel (kézi mutatóeszköz) is, és akkor döntötték el, hogy a Macintosht is ilyennel látják el. Hovey a prototípushoz szükséges alkatrészeket egy drogériában vásárolta meg, egy szappantartót az egértesthez, egy golyós dezodort a golyóhoz, melyet a csúszás ellen gumírozott anyaggal vont be. A golyós egerek még évtizedekig Hovey eredeti elképzelései alapján készültek.
1985-ben Steve Jobs összetűzésbe került a cég vezetőségével, és leköszönt posztjáról. Az Apple a kilencvenes évek elején komoly nehézségekkel került szembe, eladásai csökkentek, veszteségei hatalmasra duzzadtak, elsősorban az árakat letörő IBM, majd a Microsoft miatt. 1997-ben ismét Jobs vette át a vállalat irányítását, többek között profiltisztítást hajtott végre, valamint stratégiai megállapodást kötött a Microsofttal. 2001-ben piacra dobták a céget ismét felvirágoztató, MAC OS X-es és Windows operációs rendszerű számítógéphez egyaránt csatlakoztatható iPod hordozható (akkor még mp3-as) zenelejátszót, majd 2007-ben következett az elegáns iPhone mobiltelefon (óriás érintőképernyővel, kamerával, webböngészővel, zenelejátszóval), ami forradalmat jelentett az okostelefonok világában. 2010-ben pedig forgalomba került az iPad (Apple Tablet) táblagép is.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése