2014. január 18., szombat

REHABILITÁLÁSI KÁRPÓTLÁS



Elkezdődnek a kifizetések

             A szerb rehabilitációs törvény[1] 20/1 szakasza alapján, a rehabilitált személynek, illetve házastársának, gyermekeinek és szüleinek, illetve testvéreinek, a házasságon kívüli partnerének is (21/2 szakasz) joga van a rehabilitációs kártérítésre.

 – A törvény 21. szakasza 2. bekezdésében leírt személyeknek joguk van a rehabilitált személy halála miatt elszenvedett lelki sérelmekért nem anyagi kárt figyelembe vevő kárpótlásra azzal a feltétellel, hogy közöttük és a rehabilitált elhunyt személy között tartós életközösség állt fenn, összhangban a kötelmi viszonyokat rendező törvénnyel – olvasható a törvény 26. szakaszának 4. bekezdésében.

            A rehabilitációs kártérítésre azon személyeknek van joguk, akik jogerős rehabilitálási végzéssel rendelkeznek.  Ezek kérelmet nyújthatnak be a rehabilitációs kárpótlásra (27/1 szakasz). A rehabilitációs kártalanításra vonatkozó kérelmet a Rehabilitációs Kárpótlási Bizottság bírálja el (27/2 szakasz).

            A szerb Igazságügy-minisztérium a napokban megküldte az egyik, általam képviselt ügyben a javaslatát, miszerint az 1944-ben kivégzett családfő három gyermekének 300-300 ezer dinár kifizetését javasolja, rehabilitációs kárpótlás címén, az apjuk elvesztése miatt elszenvedett lelki fájdalmakért. Ismeretim szerint ez az első ilyen egyezségi javaslat.

            A minisztérium az összeget, ami (115 dináros középárfolyamon) fejenként 2608 eurónak felel meg, a költségvetés terhére fizeti ki, azzal a feltétellel, hogy sértettek lemondanak azon jogukról, hogy ilyen alapon további összeget követeljenek. (Magyarország az élet elvesztéséért 400 ezer forint összeget fizetett az 1992. évi kárpótlási törvény alapján.)

            Gyakorlatilag ez azt i jelenti, hogy a törvény által meghatározott személyek most egy egyszerűsített közigazgatási eljárás keretében, hosszadalmas bírósági per nélkül, megkaphatják a rehabilitációs kárpótlást. Ez nem zárja ki az esetleges anyagi kárpótlás bírósági úton való megvalósítását. A sértetteknek ez mellett joguk van az elkobzott vagyon vissza-származtatására is.

Bozóki Antal

Újvidék, 2014. január 18.  



[1] A törvény nyomtatott szövege – a képviselőházi honlap szerint – a Službeni glasnik (Hivatalos Közlöny) 2011. évi 92. számában jelent meg. Magyar nyelvű szöveg: http://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Rehabilit%C3%A1l%C3%A1si%20t%C3%B6rv%C3%A9ny




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése