2014. január 21., kedd

Mélyszerb politikus az észak-bácskai körzet élén


vadragi vuckovic strategija razvoja subotice 1A szerb kormány menesztette Nikola Repacot, a Szerb Haladó Párt káderét az észak-bácskai körzet vezetőjének posztjáról. Helyette Dragi Vučkovićot, szintén a haladók emberét nevezte ki.
Ha valaki nem értené, mire volt jó ez a váltás, íme a rövid magyarázat.
Szabadkán két részre szakadt a Szerb Haladó Párt. Az egyik (úgymond mérsékeltebb) áramlata a VMSZ-szel és még pár kisebb párttal szövetkezve a városvezetés részévé vált. Repac ehhez a politikai opcióhoz tartozik.
Utóda, Vučković a szélsőnacionalista Szerbiai Demokrata Párt (amely még nemrég a Szerb Radikális Párttal és az Oltárajtóval alkotott szövetséget) tagja volt. Miután a Szerbiai Demokrata Párt helyi szervezete szőröstül-bőröstül beolvadt a haladó pártba, mint látható, Vučkovićnak is "felvitte az Isten a dolgát".
A jelek szerint Nikolić és/vagy Vučić végleg a szabadkai haladók sovinisztább részét karolta fel. Csakis ezzel magyarázható Vučković kinevezése (is) az észak-bácskai körzet élére.
Ez egyúttal azt is jelenti, hogy mégis folytatódik a szabadkai politikai szappanopera, a hatalmi koalíció megingott, és Maglai polgármester sem érezheti teljes biztonságban a pozícióját.
Az egészben az a legszomorúbb, hogy a zömében magyarlakta Észak-Bácska első embere egy kifejezetten mélyszerb politikus lett.
A délvidéki magyar területi autonómiája esetében nem fordulhatna elő, hogy az észak-bácskai körzet a szerbek visszataszító politikai játszmájának tárgyát képezze.
A VMSZ mégsem hajlandó részt venni a magyar területi autonómiáért vívott küzdelemben. Inkább tovább egyezkedik a szerbekkel. Mostmár azonban kérdés, hogy ez mennyire és meddig lesz kifizetődő.
A képen: Dragi (magyarul: "Kedves") Vučković
Közzétette: Fekete Lehel 2014. január 21. kedd, 12:00  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése