2014. november 4., kedd

November 4.



Károly napja.
A Károly két név egybeesése. Az egyik a régi magyar Karuly személynév. Jelentése karvaly, turul. A másik a latin Carolus rövidülése, mely a germán Karl névből származik. Jelentése, legény, fiú.
1610 – Szent Károly (Borromei Szent Károly), a hitoktatás és az első áldozók védőszentjének ünnepe.
1847 – Lipcsében 38 éves korában meghalt Felix Mendelssohn-Bartholdy német zeneszerző, akinek legismertebb műve Shakespare „Szentivánéji álom” című darabjához írott nyitánya, amely minden esküvőn felcsendül.
1880 – Dayton-ban (Ohio, USA) James és John Ritty szabadalmaztatta a pénztárgépet.
1923 – Howard Carter megtalálta Tutankhamen sírkamráját Egyiptomban.
1923 – Megszületett Alfred Heineken sörfőző.
1939 – Albert Einstein német fizikus levelet küldött Roosevelt elnöknek, amelyben felhívta az Amerikai Egyesült Államok kormányának figyelmét az atombomba kifejlesztésének lehetőségére, mert azt hitte, hogy német tudósok dolgoznak egy ilyen bombán.
1945 – Magyarországon a parlamenti választásokon a Független Kisgazdapárt abszolút többséget szerzett.
1956 – A Budapestre bevonuló szovjet csapatok leverték a magyar népfelkelést, amely a kommunista párt hatalma és a Szovjetunió ellen irányult.
1956 – A szovjetek utasítására Kádár János, Münnich Ferenc és Marosán György Moszkvához hű kormányt alakított, amelynek elnöki tisztségét Kádár János, az MSZMP KB főtitkára töltötte be 1958. 01. 27-ig.
1995 – Tel-Avivban, egy békegyűlésen egy zsidó szélsőséges meggyilkolta Jichak Rabint, Izrael Állam miniszterelnökét. Izraelt megrázta a gyilkosság, és lakosságát egy rövid időre egységbe forrasztotta: másnap a Kneszet előcsarnokában egymillió ember látogatta meg Rabin felravatalozott holttestét.

 


November 4.: nemzeti gyásznap

A szovjet csapatok egykori bevonulásának 54. évfordulóján az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek országszerte.

1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás. Nagy Imre miniszterelnök családjával és a hozzá közel álló politikai körrel november 4-én menedékjogot kért és kapott a jugoszláv nagykövetségen, de november 22-én a szovjet titkosszolgálat segítségével tőrbe csalták, és a romániai Snagovba hurcolták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése