2014. november 19., szerda

November 19.



Erzsébet napja.
Héber eredetű bibliai név. Keresztelő Szent János anyjának a neve. A magyar névforma a héber Eliséba latin- és nyugati nyelvekbeli Elisabeth változatából alakult ki. Jelentése: Isten az én esküm.
1235 – Árpád-házi Szent Erzsébet, a ferences harmadrend, a ciszterciek, az Erzsébet-apácák, a pékek, a koldusok, az özvegyek, az árvák, az ártatlanul üldözöttek, a csipkeverők és a fátyolkészítők védőszentjének ünnepe.
1493 – Kolumbusz Kristóf felfedezte Puerto Ricot, a második utazása során.
1500 – Erzsébet névnapkor, ha esik, lágy tél lesz, nem kell félni a kemény fagyoktól, valamint karácsony napján is ugyanilyen idő lesz.
1608 – Pozsonyban, a Szent Márton templomban Forgách Ferenc prímás és báró Illésházy István nádor fényes külsőségek között megkoronázta az országgyűlés által királlyá választott Mátyás főherceget.
1892 – A kormányzó Szabadelvű Párt Wekerle Sándor személyében megválasztotta Magyarország első polgári származású miniszterelnökét, aki 1895.01.14-ig töltötte be tisztségét.
1905 – Felavatták a budapesti Szent István-templomot, a későbbi Bazilikát.
1917 – Allahabadban megszületett Indira Gandhi indiai miniszterelnök-asszony, aki a tömbön kívüli államok vezető személyisége volt.
1933 – Megszületett Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár.
1942 – Megszületett Lator László, költő, esztéta, műfordító.
1969 – Leszálltak az Apollo 12 űrhajósai, Charles Conrad és Alan Bean a Holdon, másodikként a történelemben.

1994. november 18-án, 20 éve indult el Magyarországon a Bankközi Zsíró Rendszer.
A kétszintű bankrendszer bevezetésével egy időben, 1987-ben, merült fel egy olyan elektronikus elszámolási rendszer kialakításának igénye, melyben a bankközi pozíciók kiszámítása és kiegyenlítése felgyorsul, a bankközi fizetési forgalomhoz kapcsolódó információ továbbítása pontosabbá, gyorsabbá válik, és a feldolgozási hibák aránya lényegesen csökken. Ennek jegyében alapította meg 1988. december 19-én 12 pénzintézet - köztük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - 504 millió forint alaptőkével a GIRO Elszámolásforgalmi Központ Rt.-t. A társaság alaptőkéjét az évek során 2 496 millió forintra emelték fel a tulajdonosok.
A hitelintézeti elszámoló ház 1994. november 18-án kezdte meg a Bankközi Klíring Rendszer (BKR) működtetését. A bankok ezt követően az elektronikus rendszeren keresztül számoltak el egymással, 24 órás átfutással, nagyon alacsony hibaszázalékkal. Az új bankrendszer fontossága leginkább az átutalások számával és nagyságával érzékeltethető, az indítást követő napokban, átlagban 11-14 ezer tételt, összegben 50-60 milliárd forintot utaltak át. Az új rendszerben a bank központjának mindössze egyetlen nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy fiókhálózatából összegyűjtse ügyfelei átutalási megbízásait, számítógépes feldolgozásra alkalmas adatokká átalakítsa a bankzsíróhoz továbbítsa azokat. Ennek érdekében a bank központja és fiókjai között megbízható adatátviteli rendszert építettek ki.
A felgyorsuló világban a 24 órás teljesítés már lassúnak bizonyult, így 2012. július 2-án bevezették a napközbeni elszámolás szolgáltatást, melynek keretében a bankközi ügyfélátutalásokat naponta öt ciklusban dolgozzák fel, lehetővé téve, hogy az átutaló számlájának megterhelése és a kedvezményezett bankja számlájának jóváírása között ne teljen el hosszabb idő, mint négy óra.
A GIRO Rt. (2006-tól GIRO ZRt.) alaptevékenységét 2002-2003-ban bővítette ki a GIRinfO szolgáltatással, amely a cégadatok, valamint a személyi adatok és a különféle ingó vagyontárgyak okmányai és adatai valódiságának és hitelességének ellenőrzését is ellátja. 2014. július 8-tól a BKR az MNB 100 százalékos tulajdonában áll. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése