2014. november 29., szombat

November 29.


 Taksony napja.
Török eredetű régi Magyar név, az összes Árpád-házi király őseinek a neve volt. Jelentése: jóllakott, elégedett, vad, kegyetlen, féktelen, szilaj. 
1590 – Meghalt Philipp Nikodemus Frischlin német humanista költő, tudós.
1643 – Velencében 76 éves korában meghalt Claudio Monteverdi olasz zeneszerző. Az 1607-ben bemutatott „Orfeusz” című szerzeményét az első operaként tartják számon.
1780 – Meghalt Mária Terézia osztrák császárnő, Magyarország királynője 1740-1780-ig.
1797 – Megszületett Gaetano Donizetti olasz zeneszerző (Szerelmi bájital).
1832 – Megszületett Louisa May Alcott amerikai regényírónő, akinek „Little Women” („Kisasszonyok”) című könyve több millió példányban kelt el, hat filmváltozatát is elkészítették.
1924 – Brüsselben meghalt Giacomo Puccini olasz zeneszerző (Tosca, A pillangókisasszony).
1929 – Először repült át repülő a Déli Sark fölött.
1932 – Megszületett Jacques Chirac francia államfő.
 

1942 – Budapesten meghalt Zipernowsky Károly gépészmérnök, a magyar erősáramú elektrotechnikai ipar megalapítója.
1975 – Budapesten meghalt Korach Mór polihisztor, vegyész, a szilikátipar egyik fő fejlesztője.



85 éve, 1929. november 29-én a budapesti Nemzeti Színház bemutatta Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című színművét.
Móricz 1920-ban megjelent regényének színpadi változatában Nyilas Misi szerepét színésznőre, Vaszary Piroskára bízta Hevesi Sándor igazgató-rendező. A színésznőt addig komikaként ismerte a színházi közönség, a nézőkre beszédének, mozgásának komikumával, maszkjainak önfeláldozó groteszkségével hatott. Ekkor lehetőséget kapott arra, hogy megmutassa drámai vénáját: Nyilas Misi szerepe kihozta belőle legmélyebb lelki hangjait.
A darab évekig telt házzal ment, ami nemcsak Vaszary Piroska alakításának volt köszönhető, hanem a színmű mondanivalójának is. "Az írónak sikerült valami egyetemest, minden emberre érvényest kifakasztani. Minden ember Nyilas Misi. 

Minden ember kapott gyermekkorában valami olyan sebet, ami a felnőtt korban is sajog. Minden ember szenvedett gyermekkorában igazságtalanságot, amelyet nem tud elfelejteni. Minden ember szenvedett amiatt, hogy a felnőttek nem értik meg és meggyanúsítják legszebb impulzusait" - írta 1931 júliusában a Nyugatban Schöpflin Aladár kritikus, irodalomtörténész, a Légy jó mindhalálig századik előadása után.
Azóta számos feldolgozást, színpadra állítást élt meg Móricz klasszikus műve. 1991-ben a debreceni Csokonai Színházban, a teátrum százhuszonöt éves fennállásának alkalmából mutatták be először a Légy jó mindhalálig musicalváltozatát, amely azóta számos belföldi és külföldi bemutatót élt meg. Zenéjét Kocsák Tibor, librettóját Miklós Tibor írta.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum




65 éve, 1949. november 29-én kezdte meg adását az újvidéki rádióállomás.

Jelenleg a Vajdasági Rádió 2-es csatornája a hivatalos elnevezése, és az egyetlen határon túli magyar nyelvű állami adó, amely napi 24 órában sugároz.
1949. november 29-én, 12 óra 30 perckor szólalt meg először az Újvidéki Rádió, hullámhosszain az első szavak magyar nyelven hangzottak el. Az akkori szerkesztőség minden nap 10-15 perces reggeli és esti híradót készített. Az indulás után folyamatosan alakultak ki a hírműsorok mellett a különböző kulturális és gyermekműsorok. A szerkesztőségnek 1956 őszén az a különösen jelentős szerep jutott, hogy idejekorán és tárgyilagosan tudósítson a szomszédos Magyarországon lejátszódó eseményekről.
Kulturális és zenei műsoraival nem csupán a magyar nyelvű, hanem az egész európai közönség előtt nagy sikereket ért el, számos díjat nyert különböző fesztiválokon. A magas kultúra és a szórakoztatás most is egyaránt jelen van a rádió műsoraiban.
Szerbia NATO-bombázása előtt Magyarország nagy részén is hallgatható volt középhullámon, de a bombázás alatt megsemmisültek az adók, és azóta csak az Alföld egy részén hallható URH frekvencián az adás.
Az újvidéki adó jelenleg a Szerb Rádió és Televízió Vajdasági Körzeti Stúdiójához tartozik, ezért a szerb kormány hivatalos álláspontját tükröző hírműsorokat közvetít.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése