2014. november 18., kedd

November 18.



Jenő napja.
Honfoglalás kori törzsnévből vált keresztnévvé. Török eredetű, jelentése: bizalmas, tanácsadó, miniszter. A XIX. Században mesterségesen azonosították az Eugén névvel.
1626 – Megtartották Rómában a Szent Péter-bazilika végső beszentelését. Az épület a barokk építészet előfutára és csúcsa, Péter apostol sírtemploma és a pápa főtemploma.
1664 – Egy vadászat alkalmával máig tisztázatlan körülmények között meghalt Zrínyi Miklós gróf, horvát bán.
1786 – Eutinban megszületett Carl Maria von Weber német zeneszerző, a romantikus német opera megteremtője, akinek ismertebb művei: a „Bűvös vadász”, „Euryanthe”, „Oberon”.
1789 – Franciaországban megszületett Louis Daguerre, a daguerreotípia feltalálója.
1820
– Nathaniel B. Palmer, amerikai hajóskapitány felfedezte az utolsó kontinenst, a fagyott Antarktiszt.
1883 – Az amerikai kontinensen az Egyesült Államok és Kanada bevezette az egységesített időmérést.
1886 – Seregélyesen megszületett Münnich Ferenc, aki 1958-tól 1961-ig a minisztertanács elnöke volt.
1889 – Losoncon megszületett Tildy Zoltán református lelkész, miniszterelnök, aki az 1946. 02. 01-jén kikiáltott Magyar Köztársaság elnöke volt.
1899 – Budapesten megszületett Eugene Ormandy (eredeti nevén: Blau Jenő) magyar származású amerikai karmester, akinek nevéhez fűződik – többek között – a Mahler szimfónia világelső hanglemezkiadása.
1928 – Elkészült az első szinkronizált rajzfilm, Walt Disney’s „Steamboat Willie” c. filmje, melynek főszereplője Mickey egér.

70 éve, 1944. november 18-án Budapesten megalakult a Magyar Ifjúság Szabadságfrontja, a fasizmus ellen küzdő ifjúsági egyesületek illegális egységszervezete.
1944. október végén a Kommunista Párt Központi Bizottsága újjászervezte a Kommunista Ifjúsági Szövetséget (KISZ), amely felhívást tett közzé, hogy szélesebb körű ifjúsági összefogást kezdeményez. November 18-án alakult meg a Magyar Ifjúság Szabadságfrontja, amelynek résztvevői a KISZ, a Magyar Diákok Szabadságfrontja, egy parasztpárti ifjúsági csoport, a műszaki és a közgazdasági egyetem diákcsoportja, később az egyházi ifjúsági szervezetek néhány képviselője is csatlakozott az alakuló náciellenes ifjúsági fronthoz. Tevékenységük főleg a náciellenes propagandában volt eredményes, kezdetben Budapesten, majd az ország más területein is működtek. A Magyar Ifjúság Szabadságfrontja bekapcsolódott a Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottságának tevékenységébe is. Céljuk az volt, hogy szabotálják a németek és a nyilasok katonai rendelkezéseit, a magyar gyárak anyagainak Németországba szállítását, és bújtatták azokat a személyeket, akik már nem kívántak tovább harcolni. Fegyveres harcot is vállaltak. Robbantgattak, telefonvonalakat vágtak el, hamis igazolványokkal látták el a menekülő zsidókat, Rákoshegyen lefegyverezték a nyilasokat, a Táncsics zászlóalj tagjaként itt sebesült meg Göncz Árpád is.
Az ellenállási mozgalomban nagy a szerepe volt a fiataloknak. Ők alkották a budapesti akciógárdákat, sokan vettek részt közülük a partizáncsoportban is. Ők voltak a legaktívabb röpiratterjesztők, lelkes, bátor végrehajtói bármilyen harci feladatnak. Sokak közülük az akciók során meghaltak vagy árulás miatt fogságba kerültek, többüket kivégezték. A Magyar Ifjúság Szabadságfrontja emlékmű Budapesten a Feneketlen tó és a Budai Ciszterci Szent Imre templom között található. Illés Gyula és Gulyás Zoltán alkotását 1982-ben állították. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése