2014. november 30., vasárnap

November 30.András napja.
Görög eredetű bibliai név, a latin Andreás névből származik. András apostol Jézus első tanítványa, Szent Péter testvére volt. Jelentése férfi, férfias.
1204 – Esztergomban 30 éves korában meghalt Imre magyar király, aki 1196-ban apja, III. Béla halála után lépett a trónra.
1500 – Téli asszonyi ünnepek
András-napon a lányok böjtöltek, csak három szem búzát ettek, három csepp vizet ittak, s akkor megálmodták, hogy ki lesz a férjük.
1667 – Dublinban megszületett Jonathan Swift ír-angol író és publicista (Gulliver utazásai).
1810 – Megszületett Oliver Fischer Winchester amerikai fegyver- és lőszergyáros, a Winchester-ismétlőpuska feltalálója.
1835 – Megszületett Mark Twain (eredeti nevén: Samuel Langhorne Clemens) amerikai író (Tom Sawyer kalandjai).
1874 – A woodstocki Blenhaim kastélyban megszületett Sir Winston Leonard Spencer Churchill brit államférfi, író és költő, aki a nagy II. világháborús koalíció miniszterelnöke volt, 1953-ban irodalmi Nobel-díjat kapott.
1900 – Meghalt Oscar Wilde, angol költő, író (A boldog herceg, Dorian Gray arcképe).
1928 – Budapesten megszületett Kohut Magda színművésznő, versmondó előadóművész, a Nemzeti Színház örökös tagja.
1937 – Northumberland-ban, (Anglia) megszületett Ridley Scott filmrendező (A nyolcadik utas: A Halál, Szárnyas fejvadász, 1492 – A Paradicsom meghódítása, Gladiátor).
1955 – Megszületett Billy Idol brit punk- és rockénekes, zeneszerző és szövegíró.


Advent
Ma, november 30-án van advent első vasárnapja, ez a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete
Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görögkatolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé.
Advent első vasárnapja három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét.

 Katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyával
http://hu.wikipedia.org/wiki/Advent

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése