2014. november 18., kedd

САОПШТЕЊЕ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ

Поводом два месеца протеста свих адвоката у Републици Србији, Адвокатска комора Србије саопштава да су циљеви протеста непромењени и да и даље на снази остаје одлука о протесту обуставом рада, коју је донела скупштина АКС 13.09.2014. године. Подсећамо на захтеве протеста:

1. ЗАХТЕВ: Неопходна је промена неуставних и незаконитих закона о јавним бележницима и пратећих закона. Промена мора бити суштинска, а не козметичка, какву је на неодговоран начин спровео министар правде Никола Селаковић. После два месеца примене јавно бележничког система, јасно је да је на делу незапамћена пљачка буџета Репбулике Србије. Судови у Србији, у градовима и општинама где су уведени јавни бележници, остали су потпуно без прихода по основу овера, о чему АКС прикупља податке и планира да их објави у току седмице. Запрепашћује податак да нико у Србији већ два месеца не може доћи до података о зарадама јавних бележника, иако је то по закону јавни податак, а министар Селаковић изјављује у Скупштини Србије да је ”довољно притиснути једно дугме, поднети један захтев, па да се ти подаци сазнају”. Доћи ће дан када ће јавност сазнати астрономске зараде јавних бележника и када ће свима бити јасно да је овакав начин увођења јавног бележништва у Србији био један криминалан подухват преливања државног новца у приватне џепове. За ово је директно одговоран министар Никола Селаковић.

2. ЗАХТЕВ: Потврда да је адвокатура била у праву када је тражила реформу пореских закона дата је од стране Министарства финансија, оног дана када је АКС понуђен предлог споразума са прихваћеним свим изменама. На жалост, на предложеном споразуму су се нашле четири тачке: три Министарства финансија, које је УО АКС све прихватио, и четврта тачка, ултиматум министра правде Николе Селаковића, да се одмах прекине протест адвоката, уколико се прихвате порески предлози. Ово АКС није могла да прихвати, из чега се још једном види да је за даљу блокаду правосуђа правосуђа одговоран министар Никола Селаковић.

3. ЗАХТЕВ: Смену министра Николе Селаковића тражи адвокатура Србије већ два месеца. Разлози због којих смо то тражили на почетку нису нестали, напротив, поступањем у претходна два месеца, ресорни министар је дао додатне доказе да је АКС била у праву када је проценила да најважнији ресор у Србији води потпуни дилетант, правник без правосудног испита, човек без дана радног искуства, асистент правног факултета који о праву зна веома мало. Министар Селаковић већ пуна два месеца брани систем јавних бележника који је увео на силу, преко колена, усвајањем измена закона на ноћној седници Скупштине Србије, само два сата пре почетка примене тог истог закона, 01.09.2014. године. Његову смену јавно је предложила чак и Агенција за борбу против корупције, али то за министра Селаковића не значи ништа, јер он и даље има подршку свог шефа, председника Владе Србије Александра Вучића. 

АКС представља глас адвоката Србије и штити њихове интересе и људска права грађана већ 153 године. Адвокати су у праву и то данас знају већ сви људи у Србији. Настављамо са протестом до потпуног испуњења наших захтева и никакви притисци, медијске манипулације, фантомска удружења и јавни апели адвоката, а заправо будућих нотара, неће нас поколебати у нашој борби.

http://protestadvokata.org/
by ·13 Comments

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése