2017. július 1., szombat

Kabol: Azokra a polgárokra emlékeztek, akik 75 évvel ezelőtt megakadályozták a razziát

Ma Kabolban (Kovilj), a helyi katolikus temetőben emlékeztek meg azokról a falubeli polgárokról, akik 75 évvel ezelőtt megakadályozták a razziát, a falu szerb lakosságának elhurcolását és kivégzését. Az eseményen az újvidéki városvezetésen kívül jelen volt a szabadkai magyar főkonzulátus képviselője is, tudósít a Vajdasági RTV.
A megemlékezők hálájukat fejezték ki az egykori Felső- és Alsó-Kabol vezetőinek, Horváth Mihály bírónak, akit a helybeli szerbek Miskela néven ismertek és Molnár Andornak, a másik falu bírójának, akik Dunafalvy Lajossal, a két falu közös csendőrőrsének parancsnokával és Vaso Jovanovićtyal együtt megakadályozták a lakosság elhurcolását és meggyilkolását.
A kaboli helyi közösség támogatta a helybeli polgárok kezdeményezését, s úgy döntöttek, két emlékművet emelnek, azok emlékére, akik megakadályozták a razziát és azok emlékére is, akik 1942-ben áldozatul este a sajkvásvidéki razziákban.
Horváth Mihály a falu első embereként kétszáz kaboli szerbet mentett meg a kivégzéstől azzal, hogy kiállt mellettük, mondván: Kabolban nincs partizántevékenység. A háború végén, 1944 őszén a bevonuló partizánok kivégezték Horváth Mihályt és Molnár Andort is, derül ki a Kabol gyásza – Egy tragikus fejezet a délvidéki magyarirtások történetéből című könyvből.

2017. július 1. [16:09]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése